Imprimare
PDF

Marea Britanie, Rusia si Turcia critica deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim


Guvernul Romaniei este printre putinele din lume care sustin aceasta decizie, dezaprobata chiar si de aliatii SUA.
Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, si Rusia, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al carei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de tari membre ale ONU, noteaza AFP.
 
Confruntari violente intre manifestanti palestinieni si soldati israelieni s-au soldat luni cu cel putin 37 de morti si sute de raniti in Fasia Gaza, unde palestinienii protestau impotriva inaugurarii ambasadei SUA, in cursul dupa-amiezii. Un comitet al ONU a denuntat recurgerea ‘disproportionata’ la forta de catre Israel impotriva manifestantilor palestinieni.
 
In Marea Britanie, purtatorul de cuvant al premierului Theresa May a declarat ca Londra ‘dezaproba decizia Statelor Unite de a-si transfera ambasada la Ierusalim si de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului inaintea unui acord final privind statutul’. ‘Ambasada britanica in Israel are sediul la Tel Aviv si nu avem un proiect de a o transfera’, a subliniat purtatorul de cuvant.
 
La Moscova, intrebat luni in cursul unui briefing de presa daca mutarea ambasadei SUA constituie un motiv pentru Rusia sa se teama de o agravare a situatiei in regiune, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a raspuns: ‘Da, avem asemenea temeri, am spus-o deja’.
 
‘Respingem aceasta decizie care incalca dreptul international si rezolutiile Natiunilor Unite’, a declarat, la randul sau, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. ‘Prin aceasta decizie, SUA au ales sa fie parte a problemei si isi pierd rolul de mediator in procesul de pace’ in Orientul Mijlociu, a afirmat Erdogan.
 
Tot din Turcia, purtatorul de cuvant al guvernului, Bekir Bozdag, a denuntat pe Twitter un ‘masacru’ la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza, de care ‘administratia americana este in aceeasi masura responsabila ca si Israelul’. ‘Prin transferul ambasadei sale la Ierusalim, administratia americana a subminat sansele unei reglementari pasnice si a provocat un incendiu care va cauza si mai multe pierderi omenesti, distrugeri si catastrofe in regiune’, a insistat Bozdag.
 
Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a denuntat si el, intr-o scrisoare adresata luni liderului palestinian Mahmoud Abbas, o ‘decizie unilaterala‘, care ‘se opune dreptului international si deciziilor Consiliului de Securitate’, in timp ce, in Egipt, marele muftiu Shawki Allam a acuzat ‘un afront direct si clar la adresa sentimentelor a peste un miliard si jumatate de musulmani din lume’, si care ‘deschide poarta pentru si mai multe conflicte si razboaie in regiune’.