Imprimare

Macron avertizeaza ca ar putea izbucni un razboi daca SUA se retrag din acordul cu Iranul


Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a avertizat ca ar putea izbucni un razboi daca Donald Trump retrage SUA din acordul cu Iranul - care prevede ridicarea sanctiunilor in schimbul incetarii programului nuclear.
”Am deschide Cutia Pandorei. Ar putea izbucni razboiul. Nu cred ca Donald Trump vrea asta”, a declarat Emmanuel Macron pentru revista germana Der Spiegel.
 
Pe 12 mai va decide Trump daca SUA se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul. Presedintele SUA a indicat in trecut ca asta va face, insa ramane de vazut si in ce conditii.
 
In timpul vizitei din SUA, de la finalul lunii aprilie, Macron i-a cerut lui Trump sa nu retraga SUA din acord.
 
SUA vor regreta “mai mult ca oricand” daca abandoneaza acordul nuclear, avertizeaza presedintele Iranului
 
Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a avertizat duminica SUA ca vor regreta “mai mult ca oricand” daca decid sa iasa din acordul international privind programul nuclear iranian, asa cum a amenintat presedintele american Donald Trump, relateaza AFP si Reuters.
 
“Daca Statele Unite abandoneaza acordul nuclear, veti vedea in curand ca vor regreta mai mult ca oricand in istorie”, a spus Rohani intr-un discurs rostit la Sabzevar (nord-vest), fara a face insa alte precizari.
 
El a mentionat intre altele in discurs ca a dat “de mai multe luni ordinele necesare”, mai ales Organizatiei iraniene a energiei atomice, in perspectiva deciziei lui Trump, dar iarasi nu a dat alte detalii.
 
Acordul asupra programului nuclear iranian a fost incheiat in iulie 2015 la Viena intre Teheran si Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania), inainte de venirea la Casa Alba a lui Donald Trump si reglementeaza activitatile nucleare ale Teheranului astfel incat sa garanteze caracterul lor exclusiv pasnic.