Imprimare
PDF

Lupta pentru Curtea Suprema in SUA. Zi decisiva pentru Brett Kavanaugh


Zi cruciala pentru magistratul conservator Brett Kavanaugh, propus de Donald Trump sa ocupe locul vacant la Curtea Suprema.
Joi seara va fi audiata in Senatul american profesoara universitara de 51 de ani, care il acuza pe candidat ca a agresat-o sexual, pe cand erau liceeni.
 
Confirmarea lui Kavanaugh i-ar plasa pe judecatorii progresisti ori moderati in minoritate in cadrul Curtii Supreme. Institutia transeaza cele mai spinoase probleme ale societatii, de la accesul la arme de foc, la dreptul la avort ori casatoria intre persoane de acelasi sex.
 
Christine Blasey Ford afirma ca, impreuna cu alt coleg, Brett Kavanaugh ar fi izolat-o intr-o camera, dupa care a trantit-o pe un pat si a incercat sa o dezbrace. Profitand de faptul ca acestia erau beti, ea ar fi reusit sa fuga. Inaintea audierii de astazi, femeia a trecut si un test poligraf.
 
Julie Pace, AP: ”Marea necunoscuta este cum se va descurca la audiere Christine Blasey Ford. Pana de curand a fost un cetatean obisnuit, cu viata privata respectata, deloc neobisnuita nici cu arena politica, nici sa fie privita si ascultata de milioane de oameni, care vor vana indicii despre credibilitatea ei si vor incerca sa gaseasca verigile slabe ale povestii.”
 
Comisia de ancheta a Senatului a angajat-o pe Rachel Mitchell, procuroare din Arizona specializata in cazuri de agresiuni sexuale, sa poarte discutia cu profesoara de psihologie.
 
Brett Kavanaugh beneficiaza de sustinerea neconditionata a presedintelui si a majoritatii republicane. Trump insista ca acuzatiile sunt motivate politic si merge pana la a se compara pe sine cu ...paratul.
 
Trump: ”Si impotriva mea au fost formulate o droaie de acuzatii false. Sunt o persoana foarte faimoasa. Iar oamenii vor sa capete faima si bani pe seama noastra.”
 
Situatia magistratului conservator a fost insa complicata dupa ce miercuri a iesit public o a treia femeie, Julie Swetnick, care il acuza de conduita sexuala agresiva in tinerete.
 
Intr-o declaratie, facuta publica de catre avocatul ei, care o apara si pe Stormy Daniels, Kavanaugh e acuzat ca a facut parte dintr-un grup de baieti care incercau sa imbete ori sa drogheze fete ca sa poata abuza de ele.
 
Michael Avenatti, avocatul Juliei Swetnick: “Detaliile acuzatiei sunt foarte concrete, de asemenea socante si, mai presus de orice, sunt adevarate.”
 
Trump: ”Daca va uitati la avocatul celei de-a treia acuzatoare, este un golan. Iar clientii lui sunt cu precadere democrati.”
 
Beth Wilkinson, avocata lui Brett Kavanaugh: ”Intrebarea mea este de ce acuzatoarele nu s-au dus in primul rand la politie.”
 
Julie Pace, AP: ”Pentru democrati miza este ca, prin marturia ei convingatoare, sa semene indoieli in randul republicanilor, inaintea votului pentru confirmare.”
 
Votul in Comisia juridica a Senatului cu privire la confirmarea judecatorului Brett Kavanaugh la Curtea Suprema ar urma sa aiba loc vineri.