Imprimare
PDF

Liderul ISIS a scapat dintr-un atac pentru ca a intarziat la o reuniune a jihadistilor


Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a scapat la limita de un atac iranian care a vizat o intalnire a liderilor gruparii teroriste.
Potrivit Daily Mail, motivul a fost ca a intarziat cateva minute la intrunire. Un lider al fortelor paramilitare iraniene a declarat ca, in urma atacului, mai multi lideri de top ai organizatiei au fost ucisi. Insa, cel care a scapat a fost chiar omul de pe cea mai inalta treapta a ierarhiei.
 
Din spusele fortelor iraniene, al-Baghdadi a supravietuit pentru ca a intarziat cateva minute la intalnirea care a avut loc in Siria, la est de Eufrat.
 
In pofida acestui fapt, interventia nu a fost un esec total, intrucat armata a reusit sa-l omoare pe adjunctul lui al-Baghdadi, care urma sa preia stafeta conducerii ISIS.
 
Despre al-Baghdadi, se crede ca, momentan, se ascunde in estul Siriei, in apropiere de granita cu Irakul. Nu sta niciodata prea mult in acelasi loc, iar aproape de el se afla un grup de adepti loiali care il urmeaza la fiecare pas.
 
ISIS (Statul Islamic al Irakului si Siriei) a ajuns sa coontroleze o treime din teritoriul Irakului, in urma declararii unui „califat” transfrontalier, care include Siria si Irak. Dar, din 2014, momentul declararii califatului, si pana azi jihadistii au pierdut 90% din teritoriu, datorita interventiei fortelor combinate ale ofensivelor siriene, irakiene si americane.
 
Potrivit ultimelor date, in jur de 2,000 de jihadisti raman activi in Irak, iar alti 3,000 in Siria.