Imprimare
PDF

Lideri europeni au comemorat la Skopje 75 de ani de la deportarea evreilor din Macedonia la Treblinka


Sute de locuitori din Skopje au marsaluit luni, alaturi de premierul Zoran Zaev si omologul sau bulgar Boiko Borisov, pentru a comemora 75 de ani de la deportarea la Treblinka a evreilor din Macedonia, informeaza AFP.
In martie 1943, 7.144 de evrei din Skopje, Bitola si Stip, adica aproape intreaga comunitate evreiasca din Macedonia, au fost adunati in halele unei fabrici locale de tutun, inainte de a fi trimisi in trei convoaie in lagarul de concentrare din Polonia. La acea vreme, intreprinderea se afla sub conducere bulgara, Sofia fiind atunci aliata a fascistilor.
 
Cortegiul s-a deplasat luni din centrul orasului Skopje spre aceasta fabrica. La mars au participat de asemenea ministrul polonez al afacerilor externe Jacek Czaputowicz si premierul bosniac Denis Zvizdiac.
 
"Acest spatiu a fost scena unei mari crime impotriva cetatenilor nostri", a caror "singura crima era faptul ca existau, cultura lor, traditia lor, comunitatea lor", a declarat Zoran Zaev.
 
"Avem datoria de a ne aminti de tragedia victimelor Holocaustului si de a face in asa fel ca astfel de evenimente sa nu se repete", a declarat Boiko Borisov.
 
Marsuri similare au avut loc la Bitola (sud-vest) si Stip (centru), alte doua orase ale Macedoniei unde locuiau evrei.
 
In jur de 200 de evrei mai locuiesc astazi in Macedonia, fosta republica iugoslava cu o populatie de circa 2 milioane de locuitori.