Imprimare
PDF

Letonia: Parlamentul alege miercuri un nou presedinte al tarii


Parlamentul leton alege miercuri presedintele tarii, pe fondul tensiunilor dintre micul stat baltic si Rusia, informeaza AFP.

In cursa prezidentiala s-au inscris patru candidati, insa este greu de precizat daca vreunul dintre acestia va primi voturile necesare pentru a castiga alegerile, avand in vedere ca in Letonia exista un sistem de vot indirect, iar legislativul este destul de fractionat.

De altfel, modul de desfasurare a scrutinului in Parlament, prin vot secret, a determinat numeroase apeluri la reforma, existnd multe voci care cer ca presedintele sa fie ales direct de cetateni.

Principalii candidati in cursa prezidentiala sunt ministrul Apararii, Raimonds Vejonis, membru al Aliantei Ecologistilor si Fermierilor, si Egils Levits, un judecator de la Curtea Europeana de
Justitie nominalizat de Alianta Nationala de dreapta.

Presedintele Letoniei este comandantul suprem al armatei, nominalizeaza premierul si are dreptul de a propune si retrimite legi la Parlament.
Riga, care a scapat de sub dominatia sovietica in 1991, a facut din securitatea nationala o prioritate dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea anul trecut.

Ceilalti candidati sunt fostul baschetbalist si bancher Martins Bondars, din cadrul partidului Alianta Regionala, favorabil mediului de afaceri, si parlamentarul veteran Sergejs Dolgopolovs, din cadrul partidului Armonia, care este sustinut in mare parte de minoritatea rusa din Letonia.

Toti cei patru candidati vor concura in primul tur, iar persoana care primeste cele mai putine voturi va iesi din cursa. Procesul se va repeta cu trei candidati, apoi cu doi.