Imprimare
PDF

Juncker: CE nu a solicitat informatii legate de substanta cazurilor de coruptie din Romania


Comisia Europeana (CE) nu a interferat niciodata in gestionarea unor cazuri individuale (de coruptie) din Romania, a afirmat presedintele CE, Jean-Claude Juncker, intr-un raspuns la scrisoarea trimisa de premierul Viorica Dancila la 21 martie.
Intrebarile incluse in scrisoarea din octombrie 2012, adresata Ministerului Justitiei roman, au fost menite sa ajute la pregatirea misiunii tehnice din noiembrie 2012, fara ca executivul comunitar sa solicite informatii legate de substanta cazurilor, a maia daugat presedintele CE.
 
Precizarile facute de Juncker au fost transmise, vineri, de Guvern la solicitarea Agerpres.
 
″Am citit cu atentie scrisoarea dumneavoastra din 21 martie 2018 in care ati solicitat clarificari despre o scrisoare din octombrie 2012, trimisa de Comisie catre ministrul Justitiei de la acea vreme al Romaniei. In primul rand, permiteti-mi sa reiterez importanta pe care o acord conlucrarii si, in special, intensificarii implementarii recomandarilor ramase din Mecanismul de Cooperare si Verificare.
 
Am incredere ca acest mesaj a reiesit clar atat din intalnirea noastra din 21 februarie, cat si din vizita prim-vicepresedintelui Timmermans din 1 martie 2018. Mecanismul de Cooperare si Verificare a presupus inca de la inceput contacte stranse si, mai important, cooperare intre Comisie si autoritatile romane.
 
Corespondenta la care faceti referire, de acum sase ani, a facut parte din schimburile intre Comisie si Ministerul Justitiei in conformitate cu MCV si a survenit intr-o etapa de monitorizare intensificata in urma angajamentelor specifice asumate de guvernul roman in iulie 2012 (scrisoarea din 17 iulie 2012)″, mentioneaza Juncker in raspunsul sau datat 4 aprilie 2018.
 
Potrivit sefului executivului comunitar, evaluarea conditionalitatii (din cadrul MCV) ‘Consolidarea progresului deja inregistrat, continuarea desfasurarii de investigatii profesioniste, non-partizane asupra acuzatiilor de coruptie la nivel inalt’ poate fi realizata numai prin primirea de catre Comisia Europeana a tipului de informatii solicitate in scrisoarea din octombrie 2012.
 
″In mod specific, unul dintre motivele de ingrijorare la acea vreme era seriozitatea tratarii cazurilor de coruptie la nivel inalt si, mai exact, daca asemenea cazuri avansau catre o decizie finala a instantei. La acel moment au fost identificate amanari procedurale drept sursa de ingrijorare, mai ales cu riscul de a se atinge termenele de prescriere inainte ca respectivele cazuri sa poata fi incheiate. Iata de ce Comisia solicita informatii cu privire la stadiul si pasii procedurali urmatori, informatii in mod normal accesibile publicului″⁣, se mai arata in raspunsul presedintelui CE.
 
Jean-Claude Juncker reafirma ca independenta sistemului judiciar din Romania si “capacitatea sa de a combate coruptia in mod eficient sunt borne esentiale ale unei Romanii puternice in Uniunea Europeana″. ″⁣Consider ca ar trebui sa ne concentram impreuna pe problemele din fata noastra si pe asigurarea progresului necesar pentru a atinge obiectivul nostru comun de incheiere cu succes a Mecanismului prin finalizarea recomandarilor ramase″⁣, releva in incheiere seful executivului comunitar.
 
La 21 martie, premierul Viorica Dancila i-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare in care ii adresa rugamintea de a clarifica “aspectele de fapt si de drept” legate de o scrisoare a CE din octombrie 2012, transmisa Ministerului Justitiei roman, in care se regasesc solicitari “concrete, directe” privind anumite cauze penale si anumite persoane cercetate penal pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu.
 
“Domnia legii si apararea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidarii oricarei societati democratice, asa cum este cea a tarii mele. Este convingerea mea, a Guvernului Romaniei si a tuturor celor care impartasesc valorile democratice.
 
 
Din aceste considerente si avand in vedere convingerile noastre comune, ma adresez dumneavoastra, domnule presedinte, in legatura cu un subiect care preocupa si ingrijoreaza opinia publica din Romania.
 
Ma refer la o scrisoare atribuita Comisiei Europene, datata 10 octombrie 2012, transmisa ministrului Justitiei de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care contine 21 de cerinte adresate de institutia europeana Guvernului Romaniei referitoare la Mecanismul de Cooperare si Verificare.
 
Intre aceste cerinte se regasesc si solicitari concrete, directe privind anumite cauze penale si anumite persoane cercetate penal pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu, respectiv George Becali, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu”, afirma premierul in aceasta scrisoare adresata sefului CE.
 
Ea ii solicita lui Juncker sa clarifice “aspectele de fapt si de drept” cu privire la acest document.