Imprimare
PDF

Japonia si Statele Unite, demonstratie de forta in apropierea Chinei


Un bombardier B-52H Stratofortress al aviatiei americane si doua aparate F-15 ale fortelor aeriene nipone au efectuat operatiuni comune de antrenament deasupra Marii Chinei de Est si a Marii Japoniei, relateaza Fortele Aeriene din Pacific ale SUA.
Potrivit anuntului aviatiei americane, misiunea are rolul de a ”imbunatati interoperabilitatea” si “relatiile bilaterale”. In fapt insa, aceasta este a patra misiune de acest gen a Statelor Unite din ultima luna, in toate cazurile fiind trimis cate un bombardier B-52H Stratofortress deasupra Marii Chinei de Est si deasupra Marii Chinei de Sud.
 
De altfel, genul acesta de operatiuni a devenit norma in ceea ce priveste contestarea pretentiilor teritoriale ale altor state, in cazul de fata ale Chinei. Marea Chinei de Est fiind una dintre zonele contestate de China, Japonia, Taiwan si Coreea de Sud. Intre Japonia si China, un motiv de disputa il reprezinta Insulele Senkaku (Insulele Diaoyu, cum sunt cunoscute in China).
 
Si, de multe ori, pretentiile teritoriale ale acestor tari se manifesta prin operatiuni de patrulare sau de antrenament efectuate in spatiul maritim si aerian international. Alte modalitati de afirmare a pretentiilor teritoriale sunt exercitiile militare navale si aeriene de amploare sau chiar trimiterea de nave de pescuit in zone pretinse de alte state (cum adeseori procedeaza China).
 
In cazul Japoniei exercitiile cu Statele Unite au avut loc simultan cu sustinerea unor operatiuni navale comune cu Marea Britanie. Tot miercuri, port-elicopterul Kaga, cea mai mare nava de lupta japoneza, si fregata britanica HMS Argyll au sustinut exercitii comune in Oceanul Indian. Ulterior, Marea Britanie si-a trimis nava in Marea Chinei de Sud si Asia de Est, doua spatii puternic contestate intre tarile din acele regiuni.