Imprimare
PDF

Japonia si Marea Britanie trimit flote in Oceanul Indian. Care este inamicul comun


Cea mai mare nava de lupta japoneza, port-elicopterul Kaga, si fregata britanica HMS Argyll au sustinut exercitii comune, miercuri, in Oceanul Indian, anunta Reuters.
Potrivit agentiei, exercitiul a avut loc inainte ca fregata britanica HMS Argyll sa isi continue drumul mai departe catre Marea Chinei de Sud si Asia de Est, doua zone intens contestate intre China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam, Filipine si alte state cu interese in zona.
 
Exercitiul dintre Marea Britanie si Japonia, desi relativ mic de amploare, indica faptul ca cele doua tari au obiective comune in ceea ce priveste extinderea influentei Chinei in Marea Chinei de Sud (si in general in Asia de Sud-Est).
 
Aceasta din urma isi utilizeaza tot mai frecvent flota militara pentru a-si afirma prezenta in regiune, adeseori in ape internationale. In plus, a construit mai multe insule artificiale (cu tot cu instalatii militare) in vecinatatea Insulelor Spratly si a Insulelor Paracel. Acestea se afla tot in ape internationale si sunt puncte strategice.
 
Pentru China, Marea Chinei de Sud reprezinta un coridor critic, prin care trec peste 50% din rutele sale comerciale, marea lor majoritate cu Uniunea Europeana.