Imprimare
PDF

Japonia, lovita de inundatii si alunecari de teren. 73.000 de persoane cauta disparutii


Este dezastru in Japonia. Sunt peste 100 de morti dupa inundatiile castrofale si alunecarile de teren care au lovit aceasta tara.
Din pacate, bilantul este unul provizoriu. Salvatorii cauta inca zeci de persoane date disparute, insa munca lor este ingreunata de faptul ca multe cartiere au fost complet acoperite cu noroi.
 
Amploarea alunecarilor de teren este greu de inchipuit. Dar, intorcandu-se la casele lor, dupa incetarea ploilor, japonezii au inceput sa inteleaga cu adevarat dimensiunile dezastrului.
 
Scenele sunt dezolante: cartiere intregi inundate, case devastate, automobile distruse, la fel sosele si poduri.
 
Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei: „Numarul celor decedati sau care sunt dati disparuti a trecut de 100, iar distrugerile sunt uriase. Multi sunt in continuare dati disparuti, asa ca am extins operatiunile de cautare si salvare. Avem peste 73.000 de oamnei implicati.”
 
Ajuta voluntari, dar si fortele speciale de politie care, in mod normal, au cu totul alt gen de misiuni.
 
Salvator: „Suntem aici 110 membri de la unitatile de politie anti-revolta si salvari speciale, de la departamentul de politie din Tokyo. Cautam persoane care au fost date disparute.”
 
In orasul Kumano, cunoscut pentru pensulele sale de machiaj apreciate de cele mai mari actrite din lume, uriase alunecari de teren au distrus numeroase case, care au fost transformate in gramezi de lemn si moloz.
 
De asemenea, orasul Kurashiki a fost unul dintre cele mai afectate: peste 1.000 de localnici au ramas temporar izolati, inclusiv pe acoperisurile cladirilor inundate de viiturile formate in urma fisurarii unor diguri construite pe malurile unui rau din apropiere. Multi sunt acum in adaposturi improvizate.
 
Sinistrat: „A fost infricosator, pur si simplu infricosator. In fata casei noastre a navalit un torent, era un zgomot cumplit.”
 
Casa noastra a fost spulberata. Mai avem o locuinta, pe malul raului, jumatate e plina de noroi. Este una dintre cele mai grave catastrofe naturale inregistrate in ultimele decenii in Japonia.