Imprimare
PDF

Italia ar putea renunta la euro. Planul populistilor care au castigat alegerile


Cele doua partide populiste din Italia incearca sa ajunga la o intelegere si sa formeze un guvern.
Astfel, un prim pas facut de liderii celor doua formatiuni a fost sa redacteze un document care a ajuns in spatiul public si care dezvaluie planurile prin care acestia planuiesc sa sfideze regulile Uniunii Europene in ceea ce priveste migratia si datoria publica a tarii, informeaza BBC News.
 
Propunerea include modificari referitoare la mai multe „proceduri tehnice specifice”, care le-ar permite tarilor din blocul comunitar sa paraseasca zona euro si sa recapete „suveranitate monetara”, scrie Financial Times.
 
Miercuri, Liga Nordului si Miscarea Cinci Stele au oferit explicatii cu privire la documentul „scurs” in presa.
 
„Trebuie sa revenim la starea de dinainte de Tratatul de la Maastricht, prin care statele europene actionau conform unor dorinte reale de pace, cooperare, solidaritate”, au precizat liderii celor doua formatiuni, intr-o declaratie comuna.
 
Documentul de 39 de pagini, publicat de HuffPost Italia, dateaza din 14 mai, si contine mentiuni legate de migratie si de datoria externa a Italiei. Este vorba despre o serie de propuneri pe care cei doi lideri planuiesc sa le faca Bruxelles-ului. Potrivit BBC News, unele dintre detaliile din acest document ar putea „alarma” Uniunea Europeana.
 
Una dintre propunerile incluse in acest document este legata de anularea obligatiunilor italiene in valoare de 250 de miliarde de euro, pe care Banca Centrala Europeana le-a cumparat, in conditiile in care Italia are a doua cea mai mare datorie publica din zona euro.
 
Prin aceasta masura, Miscarea Cinci Stele si Liga Nordica sustin ca datoria publica a Italiei, care este in prezent de 130%, ar fi redusa semnificativ.
 
Salvini si Di Maio nu au confirmat deocamdata planul, dar ei au precizat ca vor sa discute cu partenerii europeni in legatura cu o „regandire” a pactului privind cresterea economica si stabilitatea din cadrul Uniunii Europene, care impune reguli stricte privind mentinerea deficitului bugetar la un nivel de sub 3%.
 
Matteo Salvini, liderul Ligii Nordice, califica drept „inacceptabila implicarea UE”, in timp ce Luigi Di Maio, liderul Miscarii Cinci Stele, a vorbit despre „atacuri continue din partea eurocratilor.
 
Un alt subiect de discutie abordat de liderii celor doua partide populiste in controversatul document este referitor la migratie, care „nu este viabila pentru Italia”. Totodata, documentul include propuneri referitoare la sanctiunile europene impuse Rusiei, la care ei considera ca ar trebui sa se renunte imediat. BBC News noteaza ca cei doi lideri sunt in termeni buni cu presedintele rus Vladimir Putin.
 
Cat de periculoase sunt planurile populistilor italieni pentru Europa?
 
Luigi Di Maio si Matteo Salvini au lucrat zi si noapte pentru a ajunge la un numitor comun, intrucat in campania electorala au facut promisiuni politice foarte diferite electoratului italian. Atat Miscarea Cinci Stele, cat si Liga Nordului, si-au dorit in trecut ca Italia sa iasa din Uniunea Europeana si sa revina la lira, fosta moneda nationala.
 
Cu toate acestea, ei spun ca vor incerca sa reformeze Uniunea Europeana din interior. Financial Times noteaza ca, in cadrul unei conferinte sustinute in urma cu un an, liderii populisti au sugerat, insa, ca si-ar dori ca Italia sa iasa din zona euro.
 
„Nu voi da peste cap sistemul monetar european”, spunea Matteo Salvini, in timp ce Luigi Di Maio preciza ca un referendum privind apartenenta Italiei la zona euro ar putea fi „o ultima solutie” prin care sa incerce sa fortele relaxarea masurilor fiscale europene.
 
In timpul campaniei electorale, cele doua formatiuni politice au renuntat la aceasta tema, dar problematica a reaparut in discutie odata cu posibilitatea ca Miscarea Cinci Stele si Liga Nordica sa formeze un guvern populist.
 
Cele doua partide lucreaza, acum, la un plan de buget in valoare de zeci de miliarde de euro, in care sunt incluse planuri privind venitul minim, cat si impunerea unui impozit de 15% pentru cei care au venituri minime si medii.
 
Daca pana de curand investitorii nu au fost alarmati de posibilitatea unei aliante intre Miscarea Cinci Stele si Liga Nordului, posibilitatea ca Italia sa iasa din zona euro ar putea crea instabilitate, noteaza Financial Times.
 
„Desi cele doua partide ar putea renunta la propuneri, documentul arata natura bizara si lipsita de experienta a acestora”, a explicat Lorenzo Codogno, consultant la o firma cu sediul la Londra.
 
Analistii BBC News noteaza ca ambele formatiuni au idei foarte clare in ceea ce priveste criza migrantilor, ei promitand electoratului ca vor pune cetatenii italieni pe primul loc. Trei comisari europeni le-au transmis, deja, celor doi politicieni ca pozitia Uniunii Europene ramane una ferma.
 
„Nu vad vreun semn ca statele membre si-ar dori sa schimbe regulile, cel putin nu in curand, si nici sa faca exceptii in cazul vreunui stat”, a spus vicepresedintele Comsiei, Jyrki Katainen.
Un alt vicepresedinte, Valdis Dombrovskis, a precizat ca Bruxelles-ul inca asteapta ca Italia sa isi achite datoria publica.
 
Mai mult, comisarul pentru migratie si-a exprimat speranta ca Italia „nu va schimba directia in ceea ce priveste politicile referitoare la imigranti.”