Imprimare
PDF

Israelul, aparat doar de SUA dupa uciderea a 58 de palestinieni in Gaza


Israelul s-a confruntat marti cu un val de condamnari si apeluri la o ancheta independenta dupa baia de sange, luni, in Fasia Gaza, unde aproape 60 de manifestanti palestinieni au murit sub gloantele israeliene, comenteaza AFP.
La o zi dupa cele mai sangeroase evenimente care au avut loc de la sfarsitul conflictului israeliano-palestinian in 2014, Israelul a vazut Marea Britanie, Germania, Belgia si Elvetia sustinand ideea investigatiilor, lansata de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, in martie, cand a inceput mobilizarea in Fasia Gaza.
 
Israelul a vazut, de asemenea, ca importantul aliat american si-a reafirmat sprijinul sau ferm in Consiliul de Securitate al ONU.
 
Statul evreu, care a sarbatorit luni inaugurarea noii ambasade americane la Ierusalim si a 70-a aniversare a crearii sale, a avut marti de infruntat o serie de tensiuni diplomatice provocate de criza din Fasia Gaza.
 
Relatiile deja complicate cu Turcia s-au deteriorat, Ankara trimitand acasa ambasadorul israelian si Israelul ripostand in acelasi mod cu consulul general turc la Ierusalim. Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-au acuzat reciproc ca au mainile “patate de sange” palestinian pentru al doilea, kurd pentru primul.
 
Liga Araba a cerut procurorul Curtii Penale Internationale sa deschida o ancheta asupra “crimelor ocupatiei israeliene”.
 
Premierul britanic, Theresa May, a indemnat “toate partile” sa dea dovada de retinere dupa evenimentele petrecute luni la granita Israelului cu Fasia Gaza. “O asemenea violenta este distrugatoare pentru eforturile de pace si indemnam toate partile sa dea dovada de retinere”, a declarat ea in cursul unei conferinte de presa, organizata in comun la Londra cu presedintele Recep Tayyip Erdogan.
 
Luni seara, Turcia si Africa de Sud au decis sa-si recheme ambasadorul. Totodata, Irlanda si Belgia au convocat ambasadorul Israelului in capitalele lor.
 
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului si organizatia Amnesty International, doua bestii negre ale Israelului, au vorbit despre “crime de razboi”. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va tine vineri o reuniune extraordinara.
 
Benjamin Netanyahu a justificat din nou folosirea fortei prin necesitatea de a apara granitele israeliene si a acuzat miscarea Hamas, la conducere in Fasia Gaza si impotriva careia Israelul a luptat in trei razboaie, ca ”impinge civilii, femeile, copiii in prima linie ca sa existe morti”.