Imprimare
PDF

Guvernul francez suspenda majorarea taxelor la carburanti pentru a pune capat protestelor stradale


Premierul francez, Edouard Philippe, a anuntat marti suspendarea, pentru sase luni, a trei masuri fiscale care urmau sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2019, printre care se regasea si o taxa pe carburanti care s-a aflat la originea protestelor.
“Chiar daca statul trebuie sa ramana puternic si ferm el este mai intai de toate garantul pacii publice. Stabilirea directiei si pastrarea ei este o necesitate pentru a guverna Franta dar nicio taxa nu merita sa puna in pericol unitatea natiunii”, a declarat seful guvernului francez, la trei zile dupa ce la Paris au avut loc ciocniri violente intre scutieri si protestatarii din miscarea denumita “vestele galbene”, transmite Reuters, conform Agerpres.
 
In consecinta, trei masuri fiscale care urmau sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2019, majorarea taxelor pentru benzina si motorina, convergenta fiscalitatii pentru motorina cu cea pentru benzina si majorarea pretului combustibilului pentru incalzire, vor fi suspendate timp de sase luni.
 
“Ele nu se vor aplica inainte de a fi dezbatute cu partile implicate. Vrem ca in aceasta perioada sa identificam si sa punem in practica masuri insotitoare corecte si eficiente. Daca nu le vom gasi, vom trage consecintele”, a spus Edouard Philippe.
 
De asemenea, nici tarifele la electricitate si nici la gaze naturale nu vor fi majorate, asa cum era preconizat, in timpul iernii, a mai spus premierul francez, evocand necesitatea ca aceste decizii sa readuca calmul si sa permita “demararea unui adevarat dialog cu privire la preocuparile exprimate in ultimele saptamani”.
 
Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, suspendarea timp de sase luni a celor trei masuri fiscale anuntata de Edouard Philippe, ar urma sa amputeze veniturile statului cu doua miliarde de euro in 2019. Aceasta gaura in finantele publice ar urma sa fie finantata in intregime prin reduceri de cheltuieli astfel incat deficitul bugetar al Frantei sa nu depaseasca tinta de 2,8% din PIB propusa pentru 2019, a adaugat sursa guvernamentala.
 
Ciocniri violente intre scutieri si protestatarii din miscarea denumita “Vestele galbene” au avut loc incepand din 17 noiembrie pe strazile Parisului, in cadrul manifestatiilor impotriva costului ridicat la carburanti. Protestarii au denuntat scaderea puterii de cumparare in urma implementarii acestor masuri si l-au acuzat pe seful statului francez ca adopta politici care ii favorizeaza pe cei mai bogati membri ai societatii franceze. Protestele, care s-au extins si in alte regiuni din Franta, costa economia milioane de euro, avertizeaza analistii.