Imprimare
PDF

Grecia a respins pretentiile UE ca fiind IRATIONALE. Numaratoarea inversa spre FALIMENT


Negocierile Greciei cu creditorii internationali sunt blocate cu doar cateva zile inainte de un posibil crash.

Premierul Alexis Tsipras a declarat ca nu Grecia trebuie invinuita pentru neincheierea unui acord. In editia de weekend a Le Monde, el a acuzat „obsesia reprezentantilor unor institutii care insista pentru solutii irationale si nu tin seama de rezultatul democratic al recentelor alegeri din Grecia”.

Atena trebuie sa achite vineri, 5 iunie, o prima transa de 304 milioane de euro catre Fondul Monetar International. In toata luna iunie, sumate ce trebuie achitata este de 1,6 miliarde de euro, pe care expertii apreciaza ca Grecia nu o are.

Prin negocierile cu Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana, Atena incearca sa obtina o noua transa, de 7, 2 miliarde de euro, din imprumutul acordat in 2012 pentru salvarea de la faliment.

Regimul de la Atena, care a castigat alegerile primitand ca va lua masuri impotriva austeritatii, refuza sa dea curs cererilor de taiere a pensiilor si sa reformeze piata muncii, cerute de creditori pentru eliberarea noii transe a ajutorului.

Atitudinea Greciei a starnit mania oficialilor europeni. Klaus Regling, director executiv al Mecanismului European de Stabilitate, fondul de ajutor al Eurozonei, a avertizat:

    „Daca guvernul grec refuza sa se angajeze in procesul de reforma, atunci se joaca cu viitorul tarii. Riscul este mare ca sacrificiile trecute sa fi fost zadarnice.”

Jose Manuel Barroso, care a detinut presedintia Comisiei Europene pentru o decada, a apreciat ca politicienilor le ia „prea mult” sa gaseasca o solutie. El a declarat pentru BBC:

    „Uneori am impresia ca oamenii asteapta un accident pentru a putea sa se concentreze cu adevarat pentru a evita un dezastru mai mare. De prea multa vreme se cauta o solutie si nu se gaseste.”

Chiar daca ministrul grec al Economiei, George Stathakis, sustine ca tara sa va reusi sa incropeasca suma de 1,6 miliarde de euro pentru iunie, cand programul de salvare inceteaza, cu certitudine nu va reusi sa achite in iulie cele 3,2 miliarde de euro, reprezentand dobanzi datorate pentru titlurile de valoare detinute de Banca Centrala Europeana.