Imprimare

Gestul disperat al unei mame care si-a vandut fetita de 6 ani. „N-am avut nicio alta sansa”


Seceta fara precedent din Afganistan determina femeile sa isi vanda unii dintre copii, ca sa-si poata hrani restul familiei, potrivit unei anchete CNN.
Jurnalistii de la postul american au discutat cu mai multe familii din orasul Herat, situat in vestul tarii, care au fost fortate sa-si paseasca locuintele din cauza secetei fara precedent. Ei au mers intr-o tabara de refugiati din apropiere de Herat, unde au discutat cu mai multe familii care au recurs la acest gest ca sa-si salveze restul familiei.
 
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite peste 275.000 de persoane au fost fortate sa isi paraseasca localitatile in cauza secetei – 84.000 din oras si 182.000 din regiunea Badghis.
 
Un astfel de caz este cel al lui Mamareen, care si-a pierdut sotul in razboi, locuinta din cauza conditiilor nefavorabile meteorologice, iar fiica din cauza foametei. Alika, in varsta de sase ani, a ajuns acum in grija unei alte familii, dupa ce mama sa a vandut-o lui Najmuddin pentru suma de 3.000 de dolari. Astfel, cele doua familii i-au pecetluit soarta copilei, pe care au promis-o fiului de 10 ani al familiei adoptive.
 
„Am fugit cu familia mea cu cei trei copii, din cauza secetei. Am venit aici gandindu-ma ca voi prmi ceva ajutor, dar n-am primit nimic. Ca sa ii scap pe copiii mei de la foamete, mi-am vandut fiica unui barbat pentru 3.000 de dolari, dar pana acum mi-a dat la schimb doar 70 de dolari. Nu aveam macare, bani sau un venit. Sotul meu a fost ucis”, a povestit femeia, pentru CNN.
 
Intrebata daca fetita ei stie de aranjamentul facut de mama, aceasta a raspuns: „Nu stie ca am vandut-o. Cum sa stie? E doar un copil, dar n-am avut nicio alta sansa. Fie ca plangem sau radem, va trebui sa plece. Cine si-ar vinde o parte din suflet daca n-ar fi nevoit sa o faca?”
 
Intr-un alt cort din tabara sta Najmuddin, cel care a cumparat-o pe fetita. Nu este ceva anormal in Afganistan ca fetele sa fie promise de mici pentru casatorie, iar parintii sa primeasca la schimb o suma de bani pentru ele. Najmuddin, insa, considera ca gestul sau a fost unul caritabil.
 
„Familia ei n-avea ce manca. Erau infometati. Stiu ca si eu sunt sarac, dar in timp pot sa ii platesc tot: in doi sau trei ani. Nu conteaza ca sunt copii. Se intampla lucruri aici. Chiar si batranii se mai casatoresc cu fetite, asa se face.”
 
Si Najmudin e victima a secetei.
 
„Ni s-au uscat culturile de grau. N-am mai putut cultiva pepeni, toate culturile au fost afectate de seceta. Ne-am pierdut animalele: oile, vacile, caprele au murit e foame.”