Imprimare

Francezii au strans peste 100.000 de euro pentru un boxer care i-a batut pe jandarmi


O strangere de fonduri in sprijinul unui fost campion la box arestat dupa ce a agresat doi jandarmi francezi in timpul protestelor ″vestelor galbene″⁣ cunoaste un succes neasteptat.
Strangerea de fonduri lansata pe platforma online Leetchi adunase peste 117.000 de euro pana marti in jurul orei locale 08:30, bani destinati ″sprijinirii familiei si ca semn de solidaritate″⁣ pentru Christophe Dettinger, fost campion la box al Frantei in anii 2007 si 2008.
 
In imaginile intens distribuite pe retelele de socializare acesta este vazut lovind in mod repetat in zona capului, cu miscari tipice boxerilor, un jandarm francez in timpul noilor confruntari de sambata intre ″vestele galbene″⁣ si fortele de ordine franceze, lovind apoi inca un jandarm cazut la pamant.
 
Fostul boxer s-a predat politiei, dar inainte a distribuit pe internet o inregistrare in care admite ca a ″reactionat prost″⁣, dar si-a motivat gestul ca fiind o reactie fata de ″⁣represiunea″⁣ politiei impotriva protestatarilor.
 
Intrebata marti la postul Franceinfo despre initiativa strangerii de fonduri pentru acest fost boxer, ministrul francez al transporturilor a calificat drept ″socant″⁣ succesul acesteia. ″⁣Oare este normal sa oferi sprijin unui domn care a fost vazut lovind un politist cazut la pamant, care a fost vazut dand pumni unui politist ?″⁣, s-a intrebat ea indignata. ″⁣Cred ca fiecare ar trebui sa-si regaseasca putin propriile repere″⁣, considera responsabila guvernului francez.
 
La randul sau, secretarul de stat francez pentru economie digitala, Mounir Mahjoubi, s-a declarat pe Twitter ″dezgustat″⁣ de aceasta strangere de fonduri, pe care a descris-o ca fiind ″⁣nedemna″⁣.
 
In replica, initiatorul strangerii de fonduri a asigurat ca aceasta nu este o ″recompensa″⁣ pentru fostul boxer si ca banii vor fi folositi pentru onorariile avocatilor care-l vor apara pe Christophe Dettinger.
 
Un numar de 5.600 de persoane au fost arestate si circa 1.000 de condamnari au fost pronuntate de justitie de la inceputul mobilizarii “vestelor galbene” in Franta, pe 17 noiembrie 2018, a declarat luni premierul Edouard Philippe.