Imprimare
PDF

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, inculpat. Ar fi primit milioane de la Ghadaffi


Fostul presedinte Nicolas Sarkozy a oferit explicatii in ancheta privind finantarea ilegala a campaniei sale.
Dupa 26 de ore de control judiciar, Sarkozy a fost inculpat pentru coruptie pasiva, finantarea ilegala a campaniei electorale si detinerea ilegala de fonduri publice din Libia.
 
Datorita statutului sau de fost presedinte Sarkozy a fost lasat sa se intoarca acasa marti seara, insa a fost escortat inapoi la sectia din Nanterre, la ora 8 dimineata. El trebuie sa explice in continuare suspiciunile legate de milioanele de euro pe care se presupune ca le-a primit din partea dictatorului libian Muammar al Ghaddafi.
 
Sarkozy, care a condus Franta intre 2007 si 2012, a negat intotdeauna aceste acuzatii. La sfarsitul interogatoriului exista mai multe posibilitati. Va fi eliberat fara sa fie acuzat, poate sa fie plasat oficial sub investigatie ori va trebui sa se prezinte in fata autoritatilor, la o data ulterioara.
 
Nici Sarkozy, nici avocatii sai nu au comentat public cu privire la ultimele evolutii din ancheta care a inceput in urma cu cinci ani, insa fostul presedinte francez, azi in varsta de 63 de ani, a calificat in trecut acuzatiile care i se aduc drept ‘grotesti’ si o ‘manipulare’.
 
De la publicarea, in mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finantarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de catre regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigatiile magistratilor au avansat considerabil, amplificand suspiciunile legate de finantarea campaniei electorale din 2007 a fostului presedinte francez.
 
In noiembrie 2016, in pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat ca transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 si inceputul lui 2007, inainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.