Imprimare
PDF

Fermele britanice risca falimentul, pentru ca romanii nu vor mai veni dupa Brexit


Fermele britanice, care s-au bazat pe forta de munca sezoniera venita din Europa de est din tari precum Romania sau Bulgaria, au ramas fara muncitori agricoli dupa referendumul pentru Brexit.
Potrivit unui reportaj realizat de the Guardian, acest fenomen se datoreaza scaderii valorii lirei sterline, dar si a cresterii economice in alte tari din Europa, care fac ca ofertele britanicilor sa devina mai putin atractive, in timp ce angajatorii se lupta sa umple registrul comenzilor si sa mareasca taxele.
 
,,Anul acesta este cel mai greu. Acum 3 ani, ocupam aproape 5,000 de locuri de munca. Anul acesta, vom ocupa 3,000, 3,500. In iunie, am cheltuit aproximativ 2,000 de dolari pentru reclamele de pe Facebook. Anul trecut, nu a trebuit sa investesc nimic”, spune Alexandru Barbacaru, director al Est-Vest Services, o agentie romana de angajare pentru muncitorii temporari din Regatul Unit.
 
In iunie, asociatia British Summer Fruits a anuntat ca membrii ei au avut o scadere a fortei de munca de 10 – 15% si se asteapta ca pana in toamna, sa scada cu peste 30%.
 
Barbacaru, un veteran in domeniul angajarilor sezoniere, spune ca va fi din ce in ce mai greu sa se gaseasca muncitori pentru fermele din Marea Britanie si ca, in ultimul timp, el cauta sa recruteze lucratori specializati precum macelarii sau sudorii.
 
Intre timp, intr-un studiu realizat de Uniunea Nationala a Fermierilor, fermele horticole din Regatul Unit au avut un raport de scadere a fortei de munca sezoniere de 12,5 %.
 
Potrivit the Guardian, in Romania, una dintre principalele furnizoare ale fotei de munca, rata somerilor este la cel mai scazut nivel din ultimul trimestru al secolului, iar economia a crescut cu 7% in 2017, avand cea mai rapida rata de crestere din UE. Rata somajului a Bulgaria a scazut si ea in ultimii ani si, in timp ce multi est-europeni continua sa isi paraseasca tara pentru a lucra in regim sezonier, se indreapta spre alte state, unde ofertele sunt mai generoase.
 
,,Am auzit de la multe persoane despre impactul Brexit. Autoritatile din Marea Britanie nu au consultat organizatiile din horticultura sau agricultura, organizatii care, din pacate, vad acum impactul”, spune Catalin Pascu, directorul general al Albatross, o agetie de turism din Bucuresti, care aduce muncitori sezonieri din Romania.
 
Daca acum cativa ani, mai multi studenti alegeau Marea Britanie pentru a lucra in timpul verii acum cei mai multi lucratori sunt mai in varsta si nu cunosc limba engleza.
 
Cu putinii muncitori care aleg sa vina la ei, angajatorii sunt fortati sa caute mai departe pentru a gasi oameni care sa vrea sa lucreze temporar in Marea Britanie. Totusi, recrutorii sunt optimisti si spera ca acest an sa fie o exceptie, iar lucrurile sa revina la normal incepand cu anul viitor.