Imprimare
PDF

Dupa ce a amenintat Iranul, Trump vrea sa se vada cu presedintele Rouhani. Ce raspuns a primit


Un consilier al presedintelui iranian Hassan Rouhani a declarat marti ca orice negocieri cu Statele Unite trebuie sa inceapa printr-o reducere a ostilitatilor si o revenire la acordul nuclear, informeaza AFP.
‘Respect fata de marea natiune iraniana, reducerea ostilitatilor, revenirea SUA la acordul nuclear... Aceasta va deschide calea catre negocieri’, a scris Hamid Aboutalebi intr-o postare pe Twitter.
 
El a raspuns astfel la o declaratie facuta luni de presedintele american Donald Trump, care s-a aratat dispus sa se intalneasca cu liderii iranieni ‘cand doresc ei’, fara conditii prealabile.
 
‘Imi imaginez ca vor dori sa ne intalnim, sunt gata sa ne intalnim cand doresc ei’, a declarat Trump in cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba, la nici o saptamana dupa un schimb de amenintari verbale cu presedintele Rouhani.
 
Aboutalebi a afirmat ca Iranul si-a manifestat deschiderea spre dialog in trecut, in special prin discutia telefonica dintre Rouhani si predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, in 2013.
 
Acest dialog s-a ‘bazat’ pe ideea masurilor de consolidare a increderii, iar acordul nuclear a fost o realizare a acestui efort si trebuie acceptat’, a afirmat Aboutalebi.
 
Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghasemi, a declarat luni, inaintea declaratiei lui Donald Trump, ca sunt imposibile negocieri cu actuala administratie americana.
 
‘Avand in vedere masurile ostile ale SUA impotriva Iranului dupa retragerea sa din JCPOA (acronimul oficial al acordului) si restabilirea sanctiunilor economice, nu exista nicio posibilitate de discutii, iar Washingtonul isi dezvaluie zi de zi caracterul in care nu poti sa ai incredere’, a declarat Ghasemi, citat de agentia de presa iraniana Mehr, potrivit Agerpres.
 
Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 in luna mai si se pregateste sa reinstituie sanctiuni in doua etape, in august si in noiembrie. Presedintele american a declarat ca doreste un nou acord cu Teheranul care sa depaseasca limitele celui actual.
 
Trump vrea sa se vada cu presedintele Iranului
 
Presedintele american, Donald Trump, s-a aratat dispus luni sa discute cu liderul iranian, fara conditii prealabile, modalitati de imbunatatire a relatiilor bilaterale dupa retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul, spunand: “Daca vor sa se intalneasca, ne vom intalni”.
 
Potrivit Reuters, intrebat la Casa Alba daca ar fi dispus sa-l intalneasca pe liderul iranian, Hassan Rouhani, Donald Trump a spus: “M-as intalni cu oricine. Eu cred in intalniri”, in special in cazurile in care in joc este razboiul.
 
Pozitia presedintelui SUA reprezinta o scadere insemnata de ton fata de ultima perioada, cand, dupa ce Rouhani l-a avertizat pe liderul american “sa nu traga tigrul de mustati”, dand asigurari ca un conflict cu Iranul ar fi “mama tuturor razboaielor”, Trump a raspuns printr-un tweet cu majuscule: ″NICIODATA SA NU MAI AMENINTATI STATELE UNITE SAU VETI SUFERI CONSECINTE CUM PUTINI AU SUFERIT DE-A LUNGUL ISTORIEI’.
 
Luni, vorbind la o conferinta de presa cu premierul italian, Giuseppe Conte, aflat in vizita la Washington, Trump a spus: “M-as intalni cu siguranta cu Iranul daca ei doresc sa se intalneasca. Nu stiu daca ei sunt inca gata. Am pus capat acordului cu Iranului. A fost un acord ridicol. Cred ca ei vor ajunge probabil sa vrea sa se intalneasca si sunt gata sa ma intalnesc oricand doresc”.
 
Donald Trump a specificat ca nu are preconditii pentru o reuniune cu iranienii: “Daca vor sa se intalneasca, ma voi intalni”.
 
“Daca am putea gasi o solutie serioasa, nu o risipa de hartie cum a fost celalalt acord, as fi cu siguranta dispus sa ma intalnesc”, a adaugat el, notand ca aceasta ar fi bine pentru Statele Unite, Iran si lume.
 
“Respectarea drepturilor natiunii iraniene, reducerea ostilitatilor si intoarcerea la acordul nuclear sunt pasi care pot fi facuti pentru a deschide accidentata cale a discutiilor dintre Iran si America”, a reactionat, pe Twitter, un consilier al presedintelui Rouhani, Hamid Aboutalebi, citat de Reuters.
 
In baza acordului incheiat intre Iran si sase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania) in 2015 la Viena, Teheranul a acceptat sa-si reduca activitatile nucleare in schimbul ridicarii sanctiunilor economice paralizante.
 
Presedintele american, Donald Trump, a anuntat, pe 8 mai, retragerea unilaterala a tarii sale din acordul nuclear cu Iranul, deschizand calea unor noi sanctiuni americane impotriva Teheranului si a companiilor care fac comert sau investesc in aceasta tara.