Imprimare
PDF

Donald Trump se dezlantuie pe Twitter impotriva aliatilor din NATO


Intr-o serie de mesaje in reteaua Twitter, presedintele american Donald Trump a acuzat luni partenerii occidentali ai Statelor Unite de practici comerciale incorecte, transmite Reuters.
In urma esecului summitului G7 din Canada, Trump a tras concluzia: “Comertul corect trebuie numit acum comert prostesc, daca nu este reciproc”. Intr-un alt text scurt, el a sustinut ca “Nu e corect fata de poporul american! Deficit comercial de 800 de miliarde de dolari”. “De ce ar trebui ca eu, ca presedinte al Statelor Unite, sa permit tarilor sa realizeze excedente comerciale masive, asa cum au facut timp de decenii, in timp ce fermierii, muncitorii si contribuabilii nostri trebuie sa plateasca un pret atat de mare si de inechitabil?”, a intrebat liderul de la Casa Alba.
 
In continuare, Trump s-a referit la aliatii Statelor Unite in cadrul NATO: “SUA platesc aproape intregul cost al NATO - protejand multe din aceleasi tari care ne jecmanesc in comert (platesc doar o fractiune fractiune din cost - si rad)”. “Uniunea Europeana a avut un surplus de 151 de miliarde de dolari - ar trebui sa plateasca mai mult pentru armate!”. “Germania plateste (lent) 1% din PIB catre NATO, in timp ce noi platim 4% dintr-un PIB mult mai mare. Crede cineva ca asta are sens?”. “Protejam Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriase, iar apoi suntem calcati in picioare la comert. Vine schimbarea!” a insistat el.
 
Presedintele american si-a reluat si atacurile la adresa premierului canadian Justin Trudeau, gazda reuniunii la varf a statelor dezvoltate, care s-a incheiat vineri in Quebec. “Justin se preface jignit cand i se atrage atentia!”. Cu o zi inainte, Trump il caracterizase pe prim-ministrul Canadei ca “foarte necinstit si slab”.
 
La randul lor, conducatorii guvernelor din G7, printre care Trudeau si cancelarul german Angela Merkel, au criticat decizia SUA de a-si retrage sprijinul pentru o declaratie comuna a tarilor din grup, convenita inainte ca Trump sa plece spre Singapore, unde se va intalni marti cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
 
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a fost invitat la summitul G7, s-a pronuntat si el impotriva pozitiei americane: “Cel mai mult ma ingrijoreaza sa vad ca ordinea mondiala, bazata pe reguli comune, este sfidata nu de suspectii obisnuiti, ci, in mod surprinzator, de principalul sau arhitect si garant: SUA”, a citat AFP din declaratia sa facuta vineri, in cadrul unei conferinte de presa in Canada.