Imprimare
PDF

Donald Trump l-a demis pe Secretarul de Stat Rex Tillerson. Cine ii va lua locul


Donald Trump l-a demis din functie pe secretarul de stat Rex Tillerson si l-a inlocuit cu seful CIA Mike Pompeo.
Potrivit Washington Post, aceasta miscare surprinzatoare a lui Trump arata ca au loc miscari importante in echipa sa de securitate nationala, chiar in timpul unor negocieri foarte delicate cu Coreea de Nord.
 
Vineri, Trump i-a cerut lui Tillerson sa fac un pas in spate, iar acesta si-a scurtat vizita pe care o facea in Africa, pentru a se intoarce la Washington.
 
Gina Hapsel, care este director adjunct al CIA, il va inlocui pe Pompeo la conducerea CIA, devenind astfel prima femeie care va conduce agentia de spioni.
 
Potrivit CNN, care-l citeaza pe subsecretarul Steve Goldstein, Rex Tillerson sustine ca habar nu are care este motivul pentru care a fost concediat. Potrivit unor surse citate de CNN, Trump nu il mai suporta pe Tillerson dupa ce in presa aparusera informatii potrivit carora Rex l-ar fi numit ”imbecil”.
 
Intr-un comunicat transmis Washington Post, Trump i-a laudat atat pe Pompeo, cat si pe Haspel.
 
”Sunt mandru sa-l numesc pe directorul CIA Mike Pompeo noul nostru Secretar de Stat. Mike a terminat primul clasa la absolvirea Wst Point, a servit cu distinctie in Armata SUA si a absolvit cu Onoare la Harvard Law School.” - se arata in declaratie.
 
La cateva minute dupa aparitia acestei postari, purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders, a emis un comunicat in care afirma ca Tillerson a avut realizari importante in cele 14 luni cat a condus Departamentul de Stat.
 
Trump nu si-a motivat deocamdata decizia inlocuirii lui Tillerson, dar in mass-media au existat numeroase relatari despre dezacorduri intre Trump si Tillerson in ceea ce priveste abordarea politicii externe americane.
 
Potrivit Agerpres, care citeaza Reuters, care citeaza un responsabil neprecizat de la Casa Alba, Trump i-ar fi cerut lui Tillerson vineri sa paraseasca sefia diplomatiei americane, dar nu a dorit sa anunte inlocuirea sa tocmai cand secretarul de stat era intr-un turneu oficial in Africa. Tillerson si-a incheiat acest turneu mai devreme decat era prevazut.
 
”Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de stat. El va face o treaba fantastica! Ii multumesc lui Rex Tillerson pentru activitatea sa! Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind astfel si prima femeie desemnata. Felicitari tuturor!’, a scris Trump pe Twitter.