Imprimare
PDF

Donald Trump ameninta ca va cere tarilor NATO sa ramburseze “restantele”


Presedintele american, Donald Trump, a acuzat marti unele tari din NATO ca sunt deficiente de mai multi ani in cheltuielile lor militare si a sugerat ca aceste tari “sa plateasca” restante Statelor Unite, transmite AFP.
“Numeroase tari din NATO, pe care suntem asteptati sa le aparam, nu numai ca nu-si respecta angajamentul de 2% (care este scazut), dar de mai multi ani sunt deficiente in platile lor pe care nu le efectueaza. Vor rambursa Statele Unite?”, a scris pe Twitter Donald Trump care le cere constant europenilor sa-si majoreze cheltuielile militare pentru respectarea angajamentului de a le creste la nivelul de 2% din PIB in 2024.
 
Donald Trump a scris acest mesaj de la bordul avionului prezidential Air Force One in timp ce se indrepta spre summitul NATO organizat miercuri si joi la Bruxelles.
 
Cei 29 de membri ai NATO s-au angajat sa aloce 2% din PIB pentru cheltuielile lor de aparare in 2024.
 
Pana in prezent, patru au ajuns la acest nivel - Grecia, Estonia, Marea Britanie si Statele Unite -, iar alte patru - Lituania, Letonia, Polonia si Romania - vor ajunge la sfarsitul anului, a afirmat marti secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
 
Acest dezechilibru il nemultumeste pe Donald Trump care considera anormal ca Germania, prima economie europeana, sa aloce numai 1,24% din PIB pentru aparare.
 
Presedintele american a avertizat ca summitul transatlantic organizat miercuri si joi la Bruxelles risca sa fie tensionat. Liderul administratiei de la Washington a spus chiar ca intrevederea sa cu Vladimir Putin, la 16 iulie, la Helsinki, ar putea fi mai usoara decat reuniunea NATO.