Imprimare
PDF

Doi romani au intrat pe lista scurta pentru postul de ambasador al SUA la Bucuresti


Pe lista scurta a Departamentului de Stat se afla, potrivit informatiilor „Romaniei libere“, trei propuneri pentru postul de ambasador al SUA in Romania. ”Romania libera“ a aflat numele a doi dintre acestia, al treilea fiind un congresmen republican cu greutate, diplomat de cariera.

Printre cei doi romani se afla Peter Petrina, cetatean american de origine romana, nepotul unuia dintre conducatorii de vaza ai PNȚCD, Liviu Petrina, el insusi fost diplomat si membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) in 1990. Peter Petrina a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Donald Trump, inainte ca acesta sa devina presedinte. El a fost unul dintre specialistii in recrutarea fortei de munca, din New York, care a lucrat pentru companiile presedintelui american.  

Peter Petrina are un birou si in Romania, prin intermediul caruia a plasat forta de munca si in multe alte tari europene. El recruteaza si pentru alti angajatori americani, fapt consemnat „New York Times“. Este destul de discret si nu a aparut decat sporadic in presa americana. Din anul 2000 detine, impreuna cu fratele sau, compania Petrina Group International (PGI).

„Petrina Group International ofera o gama completa de servicii pentru angajatori din SUA care cauta angajati internationali cu vize de tip H2B, J1, H1B, H3. Misiunea noastra este simpla, clara si fara echivoc: sa facem eforturi pentru a depasi intotdeauna asteptarile dumneavoastra“, scrie in prezentarea companiei.

Contactat de “Romania libera“, Peter Petrina a refuzat sa infirme sau sa confirme informatia cu privire la eventuala sa numire pe postul de ambasador al SUA la Bucuresti.

Sotie de miliardar, pe lista scurta

Un alt nume de pe lista scurta este cel al lui Jenny Paulson, fosta Zaharia, mai putin cunoscuta in lumea mondena, desi este casatorita cu un miliardar american pe nume John Paulson, proprietar al gigantului Paulson&Co. Presedintele SUA, Donald Trump, are legaturi vechi de prietenie cu familia Paulson, Jenny fiind cea care l-ar fi convins sa candideze in alegerile din 8 noiembrie 2016. Este una dintre cele mai bune prietene ale Primei Doamne, Melania Trump.

O Cenusareasa romanca a intalnit un print american

Jenny Paulson, fosta Zaharia, a plecat in SUA la inceputul anilor ʹ90, urmandu-si fratele, George Zaharia, fost atlet in lotul national al Romaniei. Acesta a fugit  inainte de 1989 in tara, parasind delegatia tarii noastre, dupa o competitie internationala desfasurata la Atena, in Grecia.  La intoarcerea in tara, intreaga delegatie romana a fost anchetata de  Securitate cateva luni la rand, cu scopul de a depista daca George Zaharia a avut complici, sau daca cineva din delegatie stia de intentiile acestuia.

A ajuns in SUA folosind un pasaport cumparat de pe “piata neagra“, de la un cetatean belgian de origine greaca. In America s-a angajat sofer de taxi in New York.

Sora sa, Jenny, l-a urmat peste ocean, desi era studenta in Romania. L-a intalnit pe John Paulson, un miliardar care obisnuieste sa se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun, in metroul din New York. Intre ei s-a infiripat repede o idila, miliardarul fiind placut impresionat de faptul ca Jenny nu l-a intrebat mult timp unde lucreaza si cat castiga.

A angajat-o la una dintre firmele sale, fara ca ea sa stie, la inceput, ca el este proprietarul. Avea sa fie cucerit ulterior si de talentele viitoarei sale sotii in domeniul culinar.

Dupa vreo 100 de intalniri, a invitat-o  in resedinta sa luxoasa din New York, iar Jenny i-a spus: “Nu trebuia sa dai salariul tau pe un an ca sa inchiriezi un asemenea imobil!“.

A cerut-o pe loc in casatorie si i-a spus ca imobilul este proprietatea sa. Jenny i-ar fi replicat ca ar trebui sa ia o pilula ca sa-i treaca “ratacirile“, dupa cum releva un tabloid american.    

A pariat pe criza mondiala si a facut miliarde

John Paulson detine compania Paulson&Co, averea sa ajungand la un nivel de exceptie mai ales dupa 2007, an ce a marcat falimentul bancii „Lehman Brothers“ si inceputul crizei financiare mondiale.  Paulson a pariat impotriva pietei si a anticipat recesiunea, compania sa castigand astfel 15 miliarde de dolari, din care lui i-au revenit 3,7 miliarde.

O alta lovitura financiara a lui John Paulson a avut loc in 2010, cand a investit pe piata subprime si in obligatiuni guvernamentale, mutari care i-au bagat in cont alte 5 miliarde de dolari. Cu toate ca are o avere care se ridica la peste 10 miliarde de dolari, Paulson prefera in continuare sa calatoreasca cu metroul, autobuzul sau cu trenul. El considera ca, daca si-ar angaja un sofer si ar merge cu limuzina proprie, nu ar face decat sa piarda timp si bani.