Imprimare
PDF

Decretul lui Ghimpu privind Ziua ocupaţiei sovietice - neconstituţional

Cu toate că Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a apreciat că decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept "Ziua ocupaţiei sovietice" reflectă, în principiu, adevărul istoric, Curtea Constituţională de la Chişinău l-a scos în afara legii.

Decretul preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, prin care 28 iunie a fost declarată drept Ziua ocupaţiei sovietice este neconstituţional, deoarece şeful statului a încercat "să dea o apreciere politică unor evenimente istorice", a anunţat luni Curtea Constituţională de la Chişinău. Comuniştii ceruseră instanţei să verifice constituţionalitatea decretului lui Mihai Ghimpu de a declara ziua de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice".

În cadrul şedinţei Curţii Constituţionale, PCRM l-a acuzat pe Mihai Ghimpu că prin emiterea decretului şi-ar fi depăşit atribuţiile constituţionale, încălcând 13 articole din Constituţie. Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, citat de Info-Prim Neo, a declarat că Mihai Ghimpu a pus sub semnul întrebării statutul de suveranitate al Republicii Moldova. Sârbu a menţionat că preşedintele interimar nu putea decide de unul singur declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi de ocupaţie sovietică, în timp ce alţi cetăţeni consideră că în urmă cu 70 de ani teritoriul actual al Republicii Moldova a fost eliberat. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că decretul său vorbeşte despre faptul că Republica Moldova este un stat suveran şi independent. "Noi cerem să ne fie respectată neutralitatea. Decretul a fost emis după 70 de ani, iar în acest timp pe teritoriul ţării noastre au fost trupe străine, de aceea am cerut Federaţiei Ruse să îşi retragă soldaţii şi armamentul", a mai spus şeful statului.

Reprezentantul Guvernului la Curtea Constituţională, viceministrul justiţiei, Oleg Efrim, a spus că Executivul este de părere că sesizarea PCRM este nefondată şi că CC ar trebui să sisteze examinarea ei. "Decretul nu face altceva decât să amintească despre nişte fapte constatate deja", a spus Efrim, făcând trimitere la Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova. Şedinţa Curţii Constituţionale în cadrul căreia urma să fie examinată sesizarea comuniştilor fusese amânată săptămâna trecută pentru luni. La 7 iulie Academia de Ştiinţe şi-a expus poziţia oficială referitor la ziua de 28 iunie 1940, pe care a apreciat-o ca fiind o zi de ocupaţie sovietică: "Documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă, în principiu, adevărul istoric", au conchis academicienii.

Decretul lui Mihai Ghimpu, emis luna trecută, a generat discuţii contradictorii în societate, iar Duma de Stat a Federaţiei Ruse a condamnat demersul preşedintelui.