Imprimare
PDF

Continua scandalul legat de datele de pe Facebook. Inca o lovitura pentru Zuckerberg


Dupa scandalul ”Cambridge Analytica”, Facebook primeste o noua lovitura. 
Un utilizator din Noua Zeelanda a descoperit ca reteaua de socializare a strans date despre apelurile si mesajele trimise si primite pe telefoanele mobile cu sistem Android.
 
Totul a fost posibil din cauza modului superficial in care, pana nu de mult, Android a gestionat accesul aplicatiilor la datele oamenilor. Pe pagina web de setari a platformei sociale, Facebook le da posibilitatea utilizatorilor sa vada ce date a colectat si stocat compania de la ei.
 
In aceasta arhiva figureaza inclusiv istoricul apelurilor si sms-urilor date si primite de oameni.
 
Gabriel Cirig, expert in securitate cibernetica: “El iti descarca toate informatiile pe care le gasea in aplicatia de contacte: inclusiv istoricul apelurilor, toate numerele de telefon ale prietenilor”.
 
Versiunile mai noi ale sistemului de operare Android ii lasa acum pe utilizatori sa refuze selectarea anumitor date.
 
Scandalurile create in jurul Facebook au avut un ecou nedorit de adminstratorii platformei sociale. Multi oameni au decis sa isi inchida conturile. Printre acestia artistii de la Massive Attack sau miliardarul Elon Musk.
 
Florin Grozea, fostul membru al trupei HQ, care a creat o platforma dedicata tuturor tipurilor de comunicatori romani din lumea virtuala, spune ca decizia de a inchide contul de pe reteaua sociala este una radicala.
 
Florin Grozea , dezvoltator Hit Yourself: ”Eu, care lucrez cu Facebook si alte platforme sociale, pot sa spun ca nu am cum sa inchid contul de Facebook, dar da, poti sa iti inchizi contul ca o miscare de fronda, ca un semnal, da, poti sa iti inchizi sau suspenzi contul. Dar nu cred ca asta e solutia, cred ca solutia este sa fii foarte atent la ce faci pe aceste retele sociale.”
 
In conditiile in care scandalul din jurul Facebook pare sa fie departe de final, Mark Zuckenberg a anuntat ca NU va merge la audierea din parlamentul britanic. Va trimite insa un inlocuitor.