Imprimare
PDF

Concluziile lui Donald Trump, in urma intalnirii cu Kim Jong Un. ”Vom denucleariza complet peninsula”


Presedintele Statelor Unite ale Americii a precizat in conferinta de presa sustinuta, marti, in urma summitului din Singapore, unde s-a intalnit cu Kim Jong Un, ca cele doua state s-au angajat sa ”denuclearizeze complet penisula nord-coreeana”.
”Am semnat o intelegere la care ne angajam la aceasta denuclearizare completa a peninsulei nord-coreene”, a transmis liderul de la Casa Alba.
 
Trump a declarat presei ca liderul nord-coreean a dat asigurari ca Coreea de Nord este in plin proces de distrugere a unui sit important de testare a armelor nucleare.
 
”Coreea de Nord distruge deja un sit de testare a rachetelor”, a transmis Trump.
 
Acest angajament nu a fost inclus in declaratia comuna pe care au semnat-o cei doi lideri, insa Trump a precizat: ”Am fost de acord cu asta dupa semnarea acordului”.
 
”Intalnirea cu Kim Jong Un a fost onesta, directa si productiva”, a transmis Trump. ”Kim ar putea fi amintit ca liderul care sta la baza unei noi ere de prosperitate pentru poporul sau”, a mai adaugat liderul american.
 
Presedintele Trump a raspuns la o intrebare privind drepturile omului din Coreea de Nord, in special despre cazul lui Otto Warmbier, studentul american care a fost incarcerat in Coreea de Nord si a murit dupa repatrierea in SUA.
 
“A fost un lucru teribil, a fost brutal, multi oameni au inceput sa se concentreze asupra a ceea ce se intampla, inclusiv in Coreea de Nord”, a spus Trump. “Cred ca fara Otto, acest lucru nu s-ar fi intamplat. Otto a fost un om a carui moarte nu a fost in zadar”, a continuat liderul american.
 
Trump a transmis ca SUA vor stopa ”actiunile militare”, facand referire la exercitiile comune cu Coreea de Sud, pe care Coreea de Nord le-a catalogat ca fiind provocatoare. Liderul de la Casa Alba a spus ca spera sa retraga in cele din urma fortele americane din Coreea de Sud, precizand ca acest lucru ”nu face parte din ecuatie in acest moment”.
 
In cadrul conferintei, Trump si-a exprimat dorinta ca raboiul coreean sa ajunga in cele din urma la final, dupa aproape 70 de ani de la declansare.
 
”Aproape 70 de ani in urma, ganditi-va, acum 70 de ani, un conflict extrem de sangeros a devastat peninsula coreeana. Numerosi oameni au murit in conflict, inclusiv zeci de mii de americani curajosi. Nu s-a incheiat niciodata, dar acum toti avem speranta ca se va termina curand. Trecutul nu trebuie sa ne defineasca viitorul. Conflictul de ieri nu trebuie sa fie razboiul de maine, iar istoria a dovedit mereu ca adversarii pot deveni prieteni”, a spus Trump.
 
Presedintele Trump a apreciat capacitatea lui Kim Jong Un de a conduce o tara la o varsta frageda, atunci cand a fost intrebat despre tacticile brutale ale lui Kim.
 
“Este foarte talentat”, a spus Trump, laudand capacitatea lui Kim de a “prelua o situatie cum el a facut-o la varsta de 26 de ani, sa o conduca si sa o conduca dur”.
 
Donald Trump a declarat ca este increzator ca liderul nord-coreean va respecta documentul pe care amandoi l-au semnat.
 
”Nu cred ca au avut vreodata incredere intr-un presedinte la fel ca acum pentru a termina lucruri si abilitatea de a le face”, a spus Trump. ”A fost extrem de ferm in faptul ca vrea sa faca acest lucru, cred ca vrea acest lucru la fel de mult sau chiar mai mult decat mine. Vad un viitor luminos pentru Coreea de Nord”, a continuat liderul american.
 
Intrebat daca are incredere in Kim Jon Un, Donald Trump a afirmat scurt. ”Da. Eu cred ca vrea sa termine lucrurile”.
 
Donald Trump a declarat presei ca va vizita Phenianul ”la un moment dat”. ”Aceasta va fi o zi pe care o voi astepta foarte mult, dar la momentul potrivit”, a spus el, care a adaugat ca l-a invitat pe Kim Jong Un la Casa Alba, iar el a acceptat.
 
Presedintele Trump a declarat ca va presa Coreea de Nord sa denuclearizeze ”cat de repede poate mecanic” peninsula, dar a recunoscut ca ar putea dura mult timp. ”Din punct de vedere stiintific, s-ar putea sa asteptam o perioada de timp”, a spus el. ”Dar daca incepe procesul, asta inseamna mult”.
 
Presedintele american a subliniat faptul ca sanctiunile vor fi eliminate ”atunci cand suntem siguri ca nu mai exista factori nucleari”. ”Astept cu nerabdare sa le ridic”, a adaugat el.
 
Trump a raspuns si criticilor care au spus ca SUA nu au de castigat nimic in urma intalnirii cu Kim Jong Un.
 
”Presedintele a fost de acord sa se intalneasca, el a renuntat la atat de multe”, a spus el, parafrazandu-si criticii. ”Nu am renuntat la nimic, am venit aici, nu am dormit timp de 25 de ore, dar ceea ce am facut a fost potrivit sa o fac”, le-a raspuns Trump, care a precizat ca summitul este la ”fel de bun si pentru SUA, la fel cum este si pentru Coreea de Nord”.
 
Trump a subliniat faptul ca numai o persoana care nu-l ”place pe Donald Trump” ar putea sa spuna ca SUA nu au avut nimic de castigat, invocand angajamentul lui Kim de a denucleariza peninsula, revenirea celor trei ostatici americani si angajamentul de a recupera ramasitele eroilor americani cazuti in Coreea de Nord.
 
Intrebat de detinutii nord-coreeni, care sunt tinuti in lagare in conditii inumane, Trump a spus ca in urma intalnirii cu Kim Jong Un ei ar fi unii dintre marii castigatori.
 
”Cred ca i-am ajutat. La un moment dat cred ca va face lucruri in legatura cu asta. Cred ca sunt unii dintre marii castigatori de astazi, acel grup foarte mare de oameni despre care vorbiti cred ca va fi unul dintre marii castigatori de grup”, a transmis Trump.
 
Liderul american a spus ca SUA nu vor suporta costurile de denuclearizare a peninsulei nord-coreene, in timp ce este sanctionata. Trump a sugerat ca Japonia si Coreea de Sud i-ar putea oferi asistenta financiara. ”SUA nu vor trebui sa-i ajute”, a spus Trump.
 
Intrebat despre o alta intalnire cu Kim Jong Un, presedintele american a declarat reporterilor ca nu a fost stabilita inca. ”Probabil ca vom avea nevoie de un alt summit”, a spus Trump.