Imprimare
PDF

Catalonia organizeaza un nou referendum pentru obtinerea independentei


Catalonia vrea sa obtina independenta fata de Spania, ceea ce i-a determinat pe parlamentari sa organizeze un nou referendum pe aceasta tema.

Legislativul catalan este dominat de separatisti, iar pentru decizia unui nou referendum, parlamentarii au votat cu 72 de voturi pentru, din totalul de 135 de parlamentari, potrivit Libertatea.

Rezultatul votului a fost vazut ca o provocare pentru justitia spaniola care ii luase in vizor pe Carme Forcadell, presedinta din Parlamentul catalan si Francesc Homs, o alta personalitate a coalitiei din Barcelona. Carme Forcadell a fost invinovatita pentru a ca, pe 27 iulie, a acceptat negocierea in plenul Parlamentului a unui plan ce viza independenta Cataloniei.  

Francesc Homs si-a recunoscut vinovatia pentru faptele sale atunci cand, pe 9 noiembrie 2014, a promovat votul pentru independenta, acesta fiind interzis de Tribunalul Constitutional.

Parchetul spaniol a cerut, in aceasta saptamana, o pedeaspa de zece ani de ineligibilitate in functii publice pentru Artur Mas, fostul lider separatist catalan, fapt ce a fost cauzat de consultarea populara.