Imprimare
PDF

Britanica expusa neurotoxinei Novichok, in Amesbury, a murit. Reactia Theresei May


Politia britanica a declansat o ancheta criminala dupa ce femeia din Wiltshire, expusa neurotoxinei Novichok, a murit, relateaza BBC.
Dawn Sturgess, in varsta de 44 de ani, a murit duminica seara dupa ce s-a imbolnavit pe 30 iunie. Charlie Rowley, in varsta de 45 de ani, expus si el agentului neurotoxic Noviciok, in Amesbury, este in continuare in stare grava la spital.
 
Premierul britanic, Theresa May, a declarat ca ”este ingrozita si socata” de moartea femeii care a survenit la 4 luni de la cazul otravirii fostului spion rus - Serghei Skripal si a fiicei lui - Iulia in Salisbury.
 
Anchetatorii britanici incearca sa afle circumstantele noului caz de otravire cu neurotoxina Noviciok. Cele doua victime erau consumatori de droguri iar politistii banuiesc ca s-au contaminat din greseala atingand un recipient care continea Noviciok.
 
Moscova, acuzata si in acest caz, a cerut Londrei sa renunte la “jocurile politice murdare”.
 
Cele mai mari cantitati de substanta au fost gasite pe maini, asa ca politistii britanici banuiesc ca Charlie si Dawn au intrat in contact cu un recipient in care se afla neurotoxina Noviciok. Tinand cont ca erau consumatori de droguri, ar putea fi vorba de o fiola sau de o seringa, cred anchetatorii.
 
Contaminarea nu a avut insa loc in locurile curatate dupa otravirea in martie, tot cu Noviciok, a fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei lui.
 
“Favorizam ipoteza ca cei doi au intrat in contact cu substanta in afara zonelor care au facut parte din ancheta initiala. Toate zonele care au fost decontaminate dupa primul incident sunt sigure.” a declarat saptamana trecuta Alastair Cunningham, oficial din Wiltshire.
 
Autoritatile de la Londra au cerut explicatii Rusiei, invinuita pentru incidentul din martie Moscova a iesit la contraatac, negand orice implicare.
 
In plus, Moscova acuza Marea Britanie ca foloseste incidentul pentru a-i speria pe microbistii britanici care planuiau sa calatoreasca in Rusia pentru Cupa Mondiala si pentru a pata evenimentul per ansamblu.