Imprimare
PDF

Brexit: Tusk afirma ca nu are inca sprijinul tuturor statelor UE pentru acordul de tranzitie


Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marti ca nu are inca, la doua zile inaintea summitului UE de la Bruxelles, sprijinul tuturor statelor membre in ce priveste termenii perioadei de tranzitie post-Brexit prezentati luni, transmite AFP.
''Ieri (luni, n. red.), negociatorii nostri au gasit o solutie cu privire la mai multe parti ale acordului de retragere. Daca toate cele 27 de state membre il pot saluta la Consiliului European, ramane o chestiune deschisa'', a afirmat Tusk, in scrisoarea de invitatie adresata sefilor de stat si de guvern din UE pentru reuniunea care va avea loc joi si vineri la Bruxelles.
 
''Am nevoie inca de cateva ore pentru a consulta unele dintre statele membre cele mai ingrijorate'', a adaugat el.
 
Liderii europeni se vor reuni vineri dimineata, fara premierul britanic Theresa May, pentru ''a evalua progresele in negocierile cu Regatul Unit si a adopta liniile directoare'' care vor ghida Comisia Europeana in discutiile privind cadrul viitoarei relatii UE - Marea Britanie.
 
In scrisoare, Donald Tusk nu precizeaza ce puncte din proiectul acordului de retragere pun probleme, nici caror state membre.
 
Tusk insista insa asupra faptului ca protejarea drepturilor cetatenilor ''va fi intotdeauna prioritatea numarul 1 a UE'', ceea ce, spune el, ''am reusit''. ''Cetatenii europeni vor fi complet protejati de consecintele Brexit-ului'', da asigurari presedintele Consiliului European.
 
Europenii au obtinut in special ca britanicii si cetatenii din UE-27 care vor sosi in perioada de tranzitie in UE, respectiv in Marea Britanie, sa beneficieze de aceleasi drepturi si garantii ca si cei sositi anterior Brexit-ului.
 
Principalul obstacol in negocieri ramane problema frontierei dintre Republica Irlanda, membra a UE, si provincia britanica Irlanda de Nord.
 
Faptul ca britanicii au acceptat ca pe masa se afle toate optiunile, inclusiv cea de creare a unui ''spatiu reglementar comun'' care sa includa UE si Irlanda de Nord, ''este de bun augur pentru restul negocierilor'', subliniaza Donald Tusk in scrisoarea mentionata.