Imprimare
PDF

Biserica Catolica, schimbare de pozitie in privinta pedepsei cu moartea. Anuntul Papei Francisc


Papa Francis a declarat ca pedeapsa cu moartea nu poate fi permisa niciodata si ca Biserica Catolica va incerca sa faca tot ce este posibil pentru a o aboli in intreaga lumea, relateaza CNN.
Papa Francisc a aprobat modificarea Catehismului Catolic pentru a declara “inadmisibila” pedeapsa cu moartea, subliniind angajamentul Bisericii de a incuraja abolirea acesteia in intreaga lume. Vaticanul a facut anuntul oficial joi, 8 august.
 
Biserica catalogheaza pedeapsa cu moartea ca fiind inadmisibila pentru ca este un atac la inviolabilitatea si demnitatea persoanei si va incerca sa o elimine in intreaga lume, potrivit declaratiilor oficiale de la Vatican.
 
Invataturile Bisericii Catolice legate de pedeapsa cu moartea au evoluat incet inca din timpul Papei Ioan Paul II, care a servit in perioada 1978 - 2005.
 
In mesajul sau de Craciun din 1998, el a dorit ca ”lumea sa ajunga la un consens in vederea necesitatii unor masuri urgente si adecvate...sa elimine pedeapsa cu moartea.”
 
Succesorul lui, Papa Benedict al XVI-lea, a cerut liderilor societatii intr-un document publicat in noiembrie 2011 sa faca un efort si sa elimine pedeapsa cu moartea.
 
Chiar Papa Francis a scris o scrisoare Presedintelui Comisiei Internationale Impotriva Pedepsei cu Moartea in martie 2015, in care spunea ca pedeapsa capitala este astazi inacceptabila, indiferent de gravitatea crimelor savarsite de condamnat. Suveranul Pontif a mai adaugat ca aceasta pedeapsa ,,preuspune un tratament crud, inuman si degradant” si ar trebui respins ”din cauza selectivitatii defective a sistemului de justitie penala si in fata posibilitatii unei erori judiciare.”
 
Purtatorul de cuvant de la Vatican, Greg Burke, a declarat pentru CNN ca schimbarea este importanta, dar nu ar trebui sa vina ca o surpriza. ”Era asteptata de mult timp, incepand cu Ioan Paul II. El avea un document, intitulat Evanghelia Vietii, in care a spus ca ca acele conditii care permiteau pedeapsa cu moartea au disparut. Punctul cheie de aici este demnitatea umana. Papa spune ca indiferent de gravitatea crimei, omul nu isi pierde demnitatea umana.
 
Una dintre argumentele pentru pedeapsa capitala in invataturile catolice istorice a fost acela de a proteja societatea. Evident, statul inca are aceasta obligatie. Acest lucru nu poate fi indepartat, dar poate fi facut prin alte mijloace”, a spus purtatorul de cuvant.