Imprimare
PDF

Autoritatile din Taiwan se pregatesc pentru taifunul Maria. 2.000 de persoane, evacuate


Peste 2.000 de persoane au fost evacuate, sute de zboruri au fost anulate si scoli inchise in mai multe orase, in Taiwan, pe unde urmeaza sa treaca taifunul Maria.
Maria se afla la 200 km est de orasul de coasta Yilan, cu rafale de vant de pana la 173 km/h, in jurul orei locale 22.00 (14.00 GMT), a precizat serviciul meteorologic, citat de AFP, informeaza Agerpres.
 
Impactul cel mai puternic al taifunului este asteptat de marti seara pana miercuri dimineata, cu ploi torentiale care ar putea atinge 500 mm in anumite zone, potrivit aceleiasi surse.
 
Televiziunile locale au difuzat imagini cu soldati care merg din casa in casa intr-o regiune muntoasa pentru a-i ajuta pe localnici sa plece. Potrivit autoritatilor, peste 2.000 de persoane au fost evacuate.
 
„Le-am ordonat trupelor sa fie pregatite” sa aduca ajutoare, a scris presedintele Tsai Ing-wen pe pagina sa de Facebook, cerandu-le localnicilor „sa se pregateasca cat mai curand posibil” pentru sosirea taifunului.
 
utoritatile au avertizat ca ar putea exista inundatii si alunecari de teren.
 
Prim-ministrul taiwanez, William Lai, a facut apel la autoritati si la locuitori „sa dea dovada de vigilenta” cu prilejul primului taifun al sezonului din Taiwan. El le-a cerut locuitorilor sa ramana in locuinte si sa coopereze cu autoritatile insarcinate cu preventia.
 
Din precautie, scolile si birourile au fost inchise marti dupa-amiaza in opt orase, printre care si Yilan, unde valurile puternice au inceput sa se reverse pe tarm, au precizat autoritatile.
 
In ceea ce priveste transportul aerian, 175 de zboruri internationale si 118 zboruri interne au fost anulate, potrivit centrului pentru situatii de urgenta.
 
Compania Cathay Pacific a anulat peste zece zboruri intre Hong Kong si Taipei si altele intre Hong Kong si Okinawa marti si miercuri.
 
Autobuzele cu destinatia Yilan nu mai circulau marti seara si anumite drumuri au fost inchise din ratiuni de securitate. Trenurile cu destinatia Hualien, un oras de coasta, au fost anulate.
 
Taiwanul este lovit frecvent de taifunuri in perioada verii. Anul trecut, circa o suta de persoane au fost ranite cand taifunul Nesat s-a abatut asupra insulei, provocand inundatii si intreruperi ale alimentarii cu electricitate, noteaza AFP.