Imprimare
PDF

Atentat comis de Statul Islamic, chiar in fosta capitala a ISIS. Sunt cel putin 5 morti


Cel putin cinci persoane, majoritatea civili, au fost ucise in Siria intr-un atentat sinucigas vizand sediul unei militii kurde la Raqa, a anuntat luni un ONG, atac revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), informeaza France Presse.
Orasul Raqa, fosta “capitala” de facto a SI in nordul Siriei, a fost cucerit in octombrie 2017 de o coalitie de combatanti kurzi si arabi, dar jihadistii revendica regulat atacurile mortale comise in tara aflata in razboi.
 
Atacul de luni a vizat sediul principalei militii kurde din Siria, Unitatile de Protectie Populara (YPG), “coloana vertebrala” a coalitiei kurdo-arabe Fortele Democratice Siriene (FDS).
 
“Un atacator sinucigas purtand o centura exploziva s-a aruncat in aer intr-un centru YPG, dupa ce a deschis focul asupra barajului de securitate de la intrare”, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
 
Atacul a ucis patru civili si un combatant YPG, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, care se asteapta ca bilantul victimelor sa creasca pentru ca sunt “raniti in stare critica”.
 
SI a revendicat atacul intr-un comunicat, declarand ca a vizat un “centru de recrutare” al fortelor kurde. Atacatorul kamikaze a deschis focul cu mitraliera inainte de a se arunca in aer, explica textul publicat de gruparea jihadista pe aplicatia de mesagerie Telegram.
 
In septembrie, cu sprijinul raidurilor aeriene ale coalitiei internationale conduse de Washington, FDS au lansat o ofensiva impotriva ultimei redute a SI in estul Siriei, in provincia Deir Ezzor.
 
Pe langa aceasta ultima reduta, jihadistii din SI se afla intr-o zona din desertul sirian ce se intinde din centrul tarii pana in provincia Deir Ezzor si unde au loc confruntari sporadice cu fortele regimului sirian.