Imprimare
PDF

Atac asupra unei biserici din centrul Nigeriei. 16 credinciosi si doi preoti, ucisi


Doi preoti catolici si cel putin 16 credinciosi au fost ucisi intr-un atac asupra unei biserici atribuit unor crescatori de animale in centrul Nigeriei, unde confruntarile intercomunitare s-au inmultit in ultimele luni, a precizat marti politia.
Atacul, comis de aproximativ 30 de barbati inarmati, s-a produs marti dimineata, in timpul unei slujbe de inmormantare in satul Mbalom, potrivit sefului politiei din statul Benue, Fatai Owoseni.
 
“Banditi suspectati a fi crescatori de animale au atacat Mbalom, omorand doi preoti” in biserica in timpul ceremoniei funerare, a spus el presei.
 
“Am recuperat 16 cadavre (ale unor credinciosi - n.r.) si cele ale celor doi preoti la locul atacului”, a adaugat Owoseni, precizand ca politia “verifica intreaga zona” pentru a-i gasi pe vinovati si a-i aduce in fata justitiei.
 
Dioceza din Makurdi, capitala statului Benue, a confirmat atacul si moartea a doi preoti, intr-un comunicat prin care condamna violentele.
 
Statele din centrul Nigeriei sunt cu regularitate marcate de confruntari sangeroase pentru acces la pamant si la apa intre agricultori sedentari de confesiune crestina si crescatori de animale nomazi, in majoritate fulani si musulmani, acuzati ca distrug fermele agricole cu turmele lor.
 
Acest conflict secular pentru resurse, agravat de explozia demografica din aceasta tara, cea mai populata din Africa (180 de milioane de locuitori), a luat de mai multe luni o turnura identitara si religioasa.
 
Guvernul, mult timp criticat pentru lipsa de actiune, a desfasurat armata la inceputul anului in mai multe state, printre care si Benue, in incercare de a tine sub controla violentele intercomunitare.
 
Conform agentiei locale de ajutor (SEMA), acest conflict a dus la stramutarea a 175.000 de persoane in statul Benue de la inceputul anului, printre care 80.000 de copii, care traiesc in majoritate in tabere.
 
Conform unui raport din septembrie 2017 al International Crisis Group, peste 2.500 de persoane au fost ucise in Nigeria in 2016.