Imprimare
PDF

Arabia Saudita anunta construirea primelor centrale nucleare. Vor costa 80 de miliarde de dolari


Printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anuntat construirea primei centrale nucleare din tara, in contextul in care Riadul incearca sa se bazeze mai putin pe petrol, ca sa se poata mentine in competitie cu Iranul.
In timp ce presedintele american Donald Trump a impus noi sanctiuni economice Iranului, ca reactie la programul de cercetare nucleara, printul Mohhamed bin Salman a anuntat inceputul unei noi ere pentru Arabia Saudita, scrie Newsweek, care citeaza Reuters.
 
Astfel, printul mostenitor a lansat sapte proiecte strategice legate de energia regenerabila, energia atomica, desalinizarea apei, medicina genetica si industria avioanelor. Initiativa face parte din efortul autoritatilor de a nu se mai baza pe o economie centrata pe petrol.
 
Aceasta va fi doar prima instalatie nucleara dintr-un numar de 16, care vor fi construite in urmatoarele doua decenii, la cost de aproximativ 80 de miliarde de dolari. Planurile regatului sunt legate rivalitatea dintre Arabia Saudita si Iran, cea din urma avand deja un program pentru energie nucleara.
 
Astfel, tentativa Arabiei Saudite de a intra in industria energiei atomice se va face cu investitii si coordonarea Statelor Unite, desi presedintele american Donald Trump a declarat ca urmareste doar sa mentina un control strict asupra tentativelor de inarmare.
 
Pentru moment, au fost facute publice putine informatii despre centrala nucleara, potrivit Raio Europa Libera, insa planul este de a o folosi pentru cercetare, dezvoltare si in scopuri educative, mai degraba decat sa produca energie.
 
Totusi, motivatia nucleara a Arabiei Saudite poate fi ingrijoratoare din cauza unei posibile dorinte de inarmare nucleara. In martie, printul mostenitor a avertizat public ca daca Iran va incepe sa construiasca astfel de arme, la fel vor face si ei, conform CNBC.
 
In timp ce presedintele Trump a retras Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, semnat in 2015, liderii de la Teheran inca spera la o intelegere pasnica. Celelalte tari care au semnat acest acord, precum China, Rusia, Uniunea Europeana, Franta, Germania si Marea Britanie inca sprijina acordul, cu speranta ca pot controla actiunile Iranului.
 
Pe de alta parte, Casa Alba considera ca sanctiunile drastice poate aduce Teheranul inapoi la masa negocierilor, pentru a se ajunge la o intelegere mai avantajoasa pentru SUA. Trump doreste un nou acord care sa restrictioneze programul nuclear al Iranului si influenta sa in conflictele din Siria, Yemen si Irak, insa Teheranul nu vrea sa accepte astfel de conditii.
 
Potrivit unor surse de securitate, Iranul ar furniza informatii nucleare sauditilor, ca sa se asigure ca aceasta tara nu devine unica putere regionala care detine o astfel de bomba, insa nu exista dovezi care sa certifice aceste informatii.
 
Familia regala din Arabia Saudita a fost criticata dur dupa moartea jurnalistului Jamal Khashoggi in consulatul tarii din Istabul, in data de 2 Octombrie. Presupusa implicare a printului mostenitor si a unor persoane importante din guvernul saudit au determinat parlamentarii americani sa recomande ca Washingtonul sa renunte la relatia apropiata de Riad.