Imprimare

Anuntul facut in cazul tinerei saudite care a fugit de familia ei ca sa nu fie ucisa


Adolescenta saudita Rahaf Mohammed al-Qunun care a fugit in Thailanda pentru a scapa de familia ei a primit statutul de refugiata din partea ONU.
Acum, guvernul australian ii analizeaza cererea de azil, potrivit Departamentului de Afaceri Interne, relateaza CNN.
 
Tanara de 18 ani s-a baricadat intr-o camera de hotel din aeroportul din Bangkok, pentru a nu fi trimisa inapoi in Arabia Saudita, unde sustine ca familia sa vrea sa o ucida pentru ca a renuntat la islamism. Ea a spus ca se afla in Thailanda doar in trecere, destinatia finala fiind Australia.
 
Miercuri, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) a analizat situatia lui tinerei si a decis ca ea poate primi statutul de refugiat. Departamentul de Afaceri Interne al Australiei a informat ca „va analiza cazul lui Qunun la fel ca pe celelalte cazuri”.
 
O purtatoare de cuvant a UNHCR a declarat ca Qunun va ramane in custodia ONU pana cand va fi gasita o solutie pe termen lung. „Ramane intr-o locatie sigura in Bangkok pentru moment”, a afirmat ea.
 
Mai devreme miercuri, ministrul Afacerilor Interne al Australiei, Peter Dutton, a avertizat ca nu va exista „un tratament special” pentru Qunun, in ciuda sustinerii masive fata de femeie.
 
Directorul Human Rights Watch Australia, Elaine Pearson, a declarat ca guvernul australian ar trebui sa „se miste rapid” pentru a o aduce in siguranta in Australia.
 
„Este o femeie saudita tanara a carei fata a fost expusa peste tot in lume. Se afla intr-un pericol mai mare decat alti refugiati, nu doar din partea familiei ei, dar si din cauza amenintarilor pe care le-a primit online si de la propriul guvern”, a afirmat ea.
 
„Cu totii stim de ce este capabil guvernul saudit pe teritoriu strain. Sper ca de indata ce cererea sa a fost analizata, guvernul australian se va misca rapid pentru a o scoate din Thailanda in siguranta”, a adaugat Pearson.