Imprimare
PDF

Anders Breivik vroia să ucidă tot Guvernul norvegian


Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrul a 77 de persoane anul trecut în Norvegia, vroia să ucidă tot Guvernul norvegian amplasând o bombă de aproximativ o tonă în cartierul ministerial, a explicat el joi, relatează AFP.

"Obiectivul primar era acela de a ucide tot Guvernul norvegian, inclusiv pe premier", a declarat extremistul de dreapta în a patra zi a procesului său, potrivit Mediafax.

La 22 iulie 2011, Breivik a parcat o camionetă plină cu 950 de kilograme de explozibil în faţa clădirii-turn cu 17 etaje ce adăposteşte în special sediul premierul laburist Jens Stoltenberg, care în momentul respectiv era în altă parte.

Explozia a provocat moartea a opt persoane dintre angajaţi şi trecători. Această clădire este "ţinta politică fixă cea mai atractivă din Norvegia", atât timp cât "nu există niciun magazin, nicio cafenea, nici civili în împrejurimi", a explicat el. Aflând de la radio că clădirea nu s-a prăbuşit şi că a fost înregistrată doar o victimă, Breivik a declarat că a considerat operaţiunea "un fiasco". Extremistul de dreapta, care în prezent are 33 de ani, a mers ulterior pe insula Utoeya, unde a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti reuniţi pentru o tabără de vară, provocând 69 de morţi. Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane vara trecută în Norvegia, a apreciat miercuri că pedeapsa cu moartea sau achitarea sunt singurele "soluţii corecte" în procesul său. "Nu există decât două soluţii corecte în acest caz: achitarea sau pedeapsa cu moartea", a subliniat Breivik. "O pedeapsă cu închisoarea de 21 de ani este patetică. Nu doresc (pedeapsa cu moartea-n.r.), dar aş respecta verdictul", a precizat el. Referitor la celelalte două celule despre care susţine că ar exista, al a afirmat, răspunzând la o întrebare a acuzării, că acestea ar putea lovi în orice moment.