Imprimare
PDF

Analisti, despre vizita lui Putin in Turcia: „Sunt rivali care fac front comun”


Vladimir Putin a ales Turcia pentru prima sa vizita externa, dupa ce a fost reales la conducerea tarii. Putin si Erdogan planuiesc sa isi consolideze colaborarea, mai ales ca amandoi au relatii tot mai tensionate cu Occidentul.
Presedintele turc este criticat pentru politicile interne si actiunile armate din Siria, iar Rusia a fost condamnata pentru atacul ce a vizat un fost spion rus, stabilit in Marea Britanie.
 
Vladimir Putin a sosit la Ankara insotit de o cohorta de oficiali guvernamentali si oameni de afaceri rusi, dovada ca Rusia si Turcia planuiesc sa isi dezvolte relatiile in mai multe domenii. Terenul a fost pregatit anul trecut, cand Putin si Erdogan s-au intalnit de opt ori si au discutat la telefon de 20 de ori.
 
Un prim semn al prieteniei consolidate este lansarea lucrarilor de constructie la prima centrala nucleara din Turcia, construita de rusi pe coasta Mediteranei. Compania de stat Rosatom va investi 20 de miliarde de dolari in acest proiect. Centrala, care va fi gata in 2023, va asigura 10% din necesarul de electricitate al Turciei. In paralel, cele doua parti colaboreaza si la construirea gazoductului Turkstream, care va transporta gazele rusesti in Turcia.
 
Mitat Celikpala, profesor Kadir Has University: „Cele doua parti se inteleg foarte bine si duc politici similare in Orientul Mijlociu. Pe subiecte precum Ciprul, Crimeea sau Marea Neagra sunt rivali. Reusesc, totusi, sa lase aceste dosare deoparte si sa faca front comun pentru urmarirea intereselor comune imediate.”
 
In conditiile in care Occidentul a pedepsit Rusia pentru atacul chimic de pe teritoriul Marii Britanii, Turcia a ramas un partener loial.
 
Mitat Celikpala, profesor Kadir Has University: „Autoritatile turce au preferat sa ramana tacute din cauza intereselor imediate: Turcia importa gaze rusesti, exporta in Rusia tomate.”
 
In ciuda presiunilor venite de la Washington, Ankara a refuzat sa renunte la un acord prin care va cumpara sisteme antiracheta cu raza lunga de actiune de la rusi. Miercuri, lui Putin si Erdogan li se va alatura presedintele Iranului, pentru un summit menit sa gaseasca solutii pentru stoparea violentelor si inceperea unor discutii de pace in Siria.