Imprimare

Analist rus: SUA si Rusia, la un pas de o confruntare directa din cauza situatiei din Siria


Alianta Kremlinului cu regimul lui Bashar al-Assad a adus cele doua mari puteri la un pas de o confruntare directa.
La trei ani dupa inceperea campaniei in Siria in 2015, de la starea de izolare diplomatica pe plan international dupa razboiul din Donbas si anexarea Crimeii, Rusia s-a apropiat direct de o confruntare militara cu Statele Unite, trage un semnal de alarma cunoscutul analist militar rus Aleksandr Golt intr-un articol postat marti pe portalul The Insider.ru si citat de Agerpres.
 
In acest context, Golt evoca si recentele manevre navale de o amploare fara precedent ale marinei ruse in Marea Mediterana, incheiate oficial sambata, la care au participat 26 de nave, aproape tot ceea ce Rusia a putut mobiliza pe cale maritima spre coastele siriene si care se pare nu au parasit estul Marii Mediterane. Acest grup naval ar urma sa contracareze un eventual atac cu rachete de croaziera, ce ar putea fi lansate de nave si avioane americane, in cazul in care Washingtonul ar decide ca dictatorul sirian a recurs, din nou, la arme chimice impotriva propriilor cetateni, apreciaza expertul militar independent rus.
 
Situatia in care s-a trezit Rusia in Siria poate fi ilustrata prin afirmatia unui comandant american care a descris astfel razboiul din Vietnam: ‘Drumul nostru spre dezastru a fost acoperit de victorii’, considera Aleksandr Golt, care a criticat in repetate randuri campania Kremlinului in Siria.
 
Dupa ce a schimbat mersul conflictului cu ajutorul Rusiei si a reusit sa preia sub control cea mai mare parte din tara, presedintele sirian Bashar Al-Assad nu doreste sa se retraga, ci sa candideze la viitoarele alegeri, chiar daca la un moment dat Moscova asigura ca nu-l sustine pana in panzele albe pe liderul sirian. ‘Este clar ca intr-o tara in care razboiul civil a durat atat de mult timp, nici nu poate fi vorba de alegeri libere: oamenii vor fi sortiti sa-l voteze pe cel care, cu ajutorul fortei militare, controleaza un anumit teritoriu’, noteaza expertul citat.
 
In opinia sa, comportamentul lui Al-Assad se potriveste cu opiniile lui Vladimir Putin, care a declarat in 2015 in discursul sau de la Adunarea Generala a ONU ca fiecare natiune trebuie sa traiasca cu acel conducator care a fost destul de norocos sa fi putut acapara puterea, scrie sursa citata. Orice tentativa de a-l inlatura, orice revolutie este vazuta ca rezultat al unei conspiratii a fortelor externe. Doar un pas il desparte pe Al-Assad de o victorie deplina: preluarea controlului asupra ultimului bastion al rebelilor, provincia Idlib.
 
In prezent, la Idlib s-ar afla - potrivit ONU - circa 10.000 de rebeli inarmati. Conform comandamentului american, ar fi vorba de 20.000-30.000 de combatanti inarmati, apartinand deopotriva unor grupari jihadiste si opozitiei moderate.
 
Fortele pro-Assad au inceput sa se concentreze in jurul Idlib si o ofensiva la scara mare pare de neevitat. Turcia se opune insa unei astfel de evolutii. In cursul summitului tripartit intre Iran, Rusia si Turcia la Teheran, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat ca Al-Assad trebuie impiedicat sa comita o ‘baie de sange’ la Idlib.
 
Dar la fel de direct a fost si presedintele rus Vladimir Putin. ‘Guvernul legitim sirian are tot dreptul sa preia sub controlul sau teritoriul intregii tari’, aminteste Golt, intrebandu-se daca seful statului rus ar fi dispus sa acorde acest drept si presedintelui ucrainean Petro Porosenko. In plus, Putin a mai spus ca ‘teroristii’ trebuie scosi ‘in afara parantezelor’ oricaror acorduri. Aviatia rusa a lansat inca de sambata 60 de raiduri asupra Idlib.
 
Dar viitoarea ofensiva asupra Idlib ameninta sa se transforme intr-o confruntare directa intre trupele ruse si cele americane, avertizeaza expertul rus. La sfarsitul lunii august, la discutiile de la Geneva, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Donald Trump, John Bolton, l-a avertizat pe secretarul Consiliului Securitatii Rusiei, Nikolai Patrusev: daca trupele lui Al-Assad vor recurge la arme chimice la Idlib, fortele americane si aliatii lor vor riposta printr-un atac cu rachete, la fel ca in luna aprilie.
 
Moscova a reactionat imediat si a declarat ca serviciile secrete occidentale, impreuna cu rebelii sirieni, vor incerca sa simuleze un atac chimic la Idlib pentru a justifica atacul cu rachete occidental.
 
In aprilie, Rusia si SUA au reusit sa evite o criza majora: generalii americani i-au informat pe omologii lor rusi asupra obiectivelor care vor fi vizate de loviturile cu racheta, desi Moscova amenintase initial ca, daca viata militarilor sai va fi pusa in pericol, va dobori orice racheta si orice mijloc de lansare a ei.
 
De data aceasta, Moscova a ridicat miza: in prezent, mai multe nave rusesti echipate cu rachete de croaziera ‘Kalibr’ se afla in imediata apropiere a unor distrugatoare americane, dotate cu rachete de croaziera Tomahawk, in Marea Mediterana.
 
Cu aproape 20 de ani in urma, comandantul american al NATO a ordonat generalului britanic Michael Jackson sa-i evacueze pe militarii rusi care ocupasera aeroportul din Pristina. Generalul englez i-a raspuns ca nu are de gand sa inceapa al Treilea Razboi Mondial din cauza Kosovo. Ar putea Rusia sa-l inceapa de data aceasta, sprijinindu-l pe Bashar Al-Assad... ?, se intreaba Aleksandr Golt.