Imprimare
PDF

Alegeri in Rusia: Ucraina le interzice cetatenilor rusi sa voteze pe teritoriul sau


Ucraina i-a avertizat vineri pe alegatorii rusi ca nu le va permite accesul la consulatele tarii lor pentru a vota duminica in cadrul scrutinului prezidential rus, organizat dupa patru ani de la anexarea peninsulei Crimeea de catre Moscova, relateaza AFP.
Ministrul de interne Arsen Avakov a anuntat pe pagina sa de Facebook ca forte ale politiei vor pazi reprezentantele diplomatice ale Rusiei in Ucraina, 'la Kiev, Harkov, Odessa si Lvov, si nu le va permite cetatenilor rusi sa patrunda in aceste cladiri pentru a vota'.
 
Aceasta decizie a fost luata ca reactie la 'organizarea ilegala' a alegerilor prezidentiale ruse in Crimeea, unde vor fi deschise sectii de votare in orasele Sevastopol si Simferopol.
 
'Avand in vedere razboiul hibrid si agresiv al Rusiei impotriva Ucrainei (...), Ministerul de Interne ucrainean considera imposibila organizarea pe teritoriul tarii de alegeri care incalca legile Ucrainei', a declarat ministrul Arsen Avakov.
 
Vladimir Putin, aflat la carma Rusiei de 18 ani in calitate de presedinte si premier, este asteptat sa castige - fara surprize - al patrulea mandat prezidential duminica, care l-ar plasa la conducerea tarii pana in 2024.
 
Ceilalti sapte candidati palesc in fata sa in preferintele electoratului: candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este cotat cu 7-8% din intentiile de vot; ultranationalistul Vladimir Jirinovski cu 5-6%; jurnalista liberala Ksenia Sobceak, cu 1-2%, in timp ce restul acumuleaza aproximativ 1%.
 
Declarat neeligibil din cauza unei condamnari penale, pe care el o denunta ca fiind orchestrata de putere, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnii, le-a cerut rusilor sa boicoteze scrutinul.