Imprimare
PDF

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen incepe sa se vada altfel de la Paris. Presedintele Hollande a anuntat schimbarea pozitiei franceze pe acesta tema


Presedintele Francois Hollande a declarat la Palatul Cotroceni ca liderii europeni trebuie sa discute la Bruxelles despre ”cum pot aduce aeroporturile romanesti la Schengen”, fapt ce ar putea marca o schimbare a pozitiei franceze in chestiunea aderarii Romaniei la acest spatiu.

In sprijinul afirmatiilor sale, liderul de la Paris a invocat chiar implementarea de catre Romania a unui registru cu numele pasagerilor, proiect european esential in lupta contra terorismului.

La randul sau, in declaratia comuna, presedintele Klaus Iohannis a sustinut ca, pe aceasta tema, Romania este sprijinita de Franta.

”Am discutat astazi cu presedintele Hollande si cred ca acest demers se inscrie intr-un demers la nivel european”, a mai completat Iohannis.

"Romania actioneaza ca un membru de facto al Spatiului Schengen. In acest sens, e in beneficiul UE ca Romania sa vina cu expertiza ei in acest spatiu. Evident ca din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o data; si asa cum a spus si presedintele Hollande, trebuie sa facem demersurile la Bruxelles pentru a beneficia toata lumea de securitatea aeroporturilor romanesti", a mai declarat acesta.

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este sprijinita de toate statele membre, mai putin Franta, Germania si Olanda.