Imprimare
PDF

6.500 de militari urmeaza sa se deplaseze spre estul Marii Mediterane, la bordul unor nave de razboi


6.500 de militari ar urma sa plece, miercuri, din Norfolk spre estul Marii Mediterane, ca parte din grupul de atac US Truman.
Decizia vine in contextul cresterii tensiunilor din regiune, ca urmare a presupusului atac cu arme chimice din oraselul sirian Douma, situat in enclava Ghouta de Est.
 
Ca urmare a informatiilor privind folosirea de arme chimice asupra civililor de catre regimul Al-Assad, in acest weekend, intr-un atac care a cauzat moartea a cel putin 40 de persoane si ranirea altor cateva sute, presedintele american Donald Trump ia in considerare un atac alaturi de aliatii occidentali, scrie Ahval News.
 
La acest moment, navele de razboi americane care se afla in estul Marii Mediterane ar fi insuficiente pentru o interventie de amploare in Siria. Astfel, in regiune s-ar afla, in prezent, doar Distrugatorul Donald Cook, in timp ce alte trei nave de razboi se afla in apele Oceanului Atlantic.
 
„Portavionul Harry S.Truman, sub coordonarea Comandamentului Fortelor Navale, a calatorit ultima data in Orientul Mijlociu in 2015, pentru a participa la operatiunea impotriva gruparii Stat Islamic, iar in 2016 s-a intors inapoi acasa”, conform Stars and Stripes.
 
Inainte ca Statele Unite si aliatii sai sa porneasca o ofensiva militara in Siria, este anticipat ca mai intai isi vor spori prezenta navala in estul Marii Mediterane. Tocmai acesta ar fi motivul pentru care Grupul de Atac Harry S.Truman ar urma sa fie trimis in zona.
 
Acest grup contine cinci nave americane de razboi, echipate cu rachete Tomhawk, cat si portavionul Harry S.Truman. La operatiune va participa si fregata germana FGS Hessen.
 
Distanta dintre Norfolk si Siria este de aproximativ 6.000 de mile, ceea ce inseamna ca grupul de atac va ajunge la destinatie in doua-trei saptamani.
 
Armata rusa a anuntat miercuri ca urmareste indeaproape situatia din jurul Siriei si ca a observat forte navale americane indreptandu-se catre Golf, conform Reuters, citat de Agerpres.
 
Armata rusa a precizat ca grupul naval american ar fi trebuit sa soseasca in zona Orientului Mijlociu la inceputul lunii mai.
 
„Urmarim cu atentie situatia din jurul Siriei si din regiune”, a declarat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.
 
Peste 40 de persoane au fost ucise sambata intr-un presupus atac chimic la Douma, ultimul bastion al insurgentilor langa capitala siriana Damasc.
 
In acest context, presedintele american Donald Trump a avertizat cu un atac impotriva fortelor coordonate de Bashar al-Assad.
 
„Rusia promite ca va dobori orice racheta lansata deasupra Siriei. Fii gata Rusia, pentru ca vor veni, dragute, noi si ‘inteligente’! Nu ar trebui sa fiti parteneri cu un animal ucigas care isi gazeaza poporul si se bucura de asta”, a scris Trump pe Twitter.
 
La randul sau, ambasadorul Rusiei in Libia, Alexander Zasypkin, a declarat ca orice racheta lansata de SUA catre Siria va fi doborata, iar bazele de lansare vor fi atacate.
 
„Rachetele inteligente trebuie sa zboare in directia teroristilor, nu a guvernului legitim, care de cativa ani lupta impotriva terorismului international pe teritoriul sau”, a notat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse pe pagina sa de Facebook.