Imprimare
PDF

11 românce, arestate în Cipru, acuzate că încheiau căsătorii fictive pentru sume cuprinse între 700 și 1000 de euro cu cetățeni din afara UE


În colaborare cu Interpolul, Poliţia cipriotă a desfăşurat o operaţiune pe Aeroportul din Larnaka, arestând 11 femei care au sosit ieri din România. La audieri, acestea au recunoscut că au venit în insulă cu scopul de a încheia căsătorii cu cetăţeni din ţări terţe, transmite Sigma, citată de Rador.
 
„În timpul interogatoriului au recunoscut că au primit o sumă de bani în ţara lor pentru a veni în Cipru. Între 700 şi 1000 de euro, conform mărturiilor pe care le deţinem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.
Organele de anchetă caută persoanele care au intermediat încheierea de căsătorii fictive atât în Cipru, cât şi în străinătate, informează g4media.ro.
 
„În ceea ce priveşte persoanele implicate în ţara de unde provin femeile respective, are loc o colaborare cu autorităţile din această ţară prin Interpol şi autorităţile cipriote”, a mai spus purtătorul de cuvânt al poliţiei.
Din cele 11 femei, 10 au fost trimise înapoi în ţara lor, iar una a fost reţinută întrucât se investighează dacă a fost creierul operaţiunii.
 
Potrivit informaţiilor obţinute de SIGMA, intermediarii ţintesc persoane aflate în dificultate economică sau care sunt vulnerabile din punct de vedere social. După ce conving aceste persoane, îşi găsesc clienţi – străini din ţări terţe – care doresc să obţină regimul de şedere legală în Cipru şi, în schimbul unei sume adecvate, care ajunge chiar şi la 10.000 de euro, se încheie căsătoria.
 
Banii sunt împărţiţi între intermediari, care îşi iau partea, şi cetăţenii europeni care acceptă rolul de soţ sau soţie. O astfel de înţelegere este valabilă doi ani, după care se poate cere divorţul. În locuinţa cetăţeanului terţei ţări trebuie să existe şi obiecte personale, precum haine şi alte articole, pentru a fi pregătiţi în eventualitatea unui control. Ca parte a înţelegerii este de asemenea ca soţii să fie mereu gata să se prezinte ca şi cum totul ar fi normal.