Imprimare
PDF

"Vulturii luptatori" aprofundeaza cooperarea romano-americana in domeniul securitatii, cu soldati, echipament greu si antrenamente comune


Ambasada Statelor Unite ale Americii saluta sosirea in Romania a „Vulturilor luptatori”, Batalionul 1, Regimentul 8 Infanterie.

Cei 500 de soldati din cadrul Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie aduc cu ei tancuri M1A1 Abrams, vehicule de lupta Bradley si mortiere autopropulsate calibrul 155 mm Paladin si vor fi stationati la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta. Stationarea are loc ca parte a dislocarii in Europa a Unitatii de lupta din cadrul Brigazii 3 blindate, a Diviziei 4 Infanterie, care va continua pe baza de rotatie, in viitorul apropiat.
 
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm a mentionat:
 
„Sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidentiaza faptul ca puternicul parteneriat strategic dintre SUA si Romania exista nu doar in scris, ci si in realitate. Noua prezenta rotationala persistenta extinde capacitatea noastra de a ne urmari interesul colectiv de mentinere a pacii si securitatii in Europa de sud-est si in regiunea Marii Negre. In mod semnificativ, Romania este si furnizor de securitate pentru comunitatea internationala, nu doar beneficiar, asa cum clar demonstreaza angajamentul sau continuu in Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL si recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru aparare.”
 
In perioada stationarii in Romania, fortele americane vor efectua antrenamente si exercitii cu fortele armate romane, cu alti aliati NATO si alte natiuni partenere, inclusiv cu Brigada Multinationala de la Craiova. Toate unitatile brigazii blindate se vor reuni periodic la diverse evenimente de amploare, care demonstreaza capacitatea acesteia de a furniza rapid forta de lupta eficienta in zona estica a NATO.