Imprimare

Un apropiat al lui Osama ben Laden, condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatele din 1998, de la ambasadele americane


Un fost agent Al-Qaida, sauditul Khalid al-Fawwaz, un apropiat al lui Osama ben Laden, a fost condamnat vineri de un tribunal din Manhattan la inchisoare pe viata pentru rolul pe care l-a jucat in atentatele de la ambasadele americane din Kenya si Tanzania, in 1998, relateaza CNN.

Pedeapsa lui Khalid Abdul Rahman Hamad al-Fawwaz a fost stabilita la trei luni dupa ce a fost condamnat pentru complot in acest caz.

"Nu am cuvinte sa spun cat de trist sunt si cat de rau imi pare pentru teribila tragedie, victimele si suferinta pe care le-au cauzat" atentatele, soldate cu 224 de morti, a declarat al-Fawwaz, in varsta de 53 de ani, inainte sa afle pedeapsa, intr-o audiere la care au participat rude ale victimelor.

Al-Fawwaz a fost acuzat de deschiderea unui birou de presa Al-Qaida la Londra, in 1990, si facilitarea convorbirilor intre agenti ai gruparii teroriste inainte de comiterea atentatelor.

Marea Britanie l-a extradat catre Statele Unite in 2012.

Ellen Karas, o americanca orbita in atentatul comis la Ambasada americana din Nairobi, in Kenya, unde lucra in acea dimineata, a asistat la anuntarea pedepsei. Karas, insotita de un caine pentru nevazatori, a apreciat ca sentinta este "minunata". "S-a facut dreptate", a declarat ea, adaugand totusi ca "nu mi-au dat inapoi vederea".