Imprimare
PDF

Tarile baltice vor sa gazduiasca efective de mii de militari NATO, pentru a se impune in fata Rusiei


Tarile baltice intentioneaza sa ceara NATO desfasurarea pe teritoriul lor a unor efective compuse din mii de militari pentru a juca un rol disuasiv fata de Rusia, a declarat joi un purtator de cuvant al armatei lituaniene.

Acesta nu a dat un numar de soldati NATO, dar efectivele unei astfel de brigazi ar putea fi de circa 3.000 de militari.

Temerea Țarilor Baltice este aceea ca Moscova va incerca sa le destabilizeze pentru a pune la incercare hotararea Aliantei de a le proteja.

”Vrem o unitate de dimensiunea unei brigazi, pentru ca fiecare tara baltica sa aiba cate un batalion”, a declarat capitanul Mindaugas Neimontas, scrie AFP, citata de Agerpres.

Sefii fortelor armate din Lituania, Letonia si Estonia vor adresa o cerere comuna, aprobata de superiorii lor la nivel politic, generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa, a spus el.

SUA desfasoara de anul trecut, prin rotatie, aproximativ 600 de soldati in tarile baltice si in Polonia.

Unii membri europeni ai NATO, printre care Germania, sunt sceptici in privinta unei prezente militare permanente in regiune, estimand ca aceasta ar fi contrara ”Actului Fondator” semnat de NATO si Rusia in 1997.

O sursa diplomatica a NATO a indicat ca Alianta prefera sa dezvolte o forta de reactie rapida, mobila si capabila sa fie desfasurata atat in estul, cat si in sudul Europei, pentru a raspunde unei crize indiferent unde s-ar produce aceasta.