Imprimare

Summit important la Riga pentru apropierea Moldovei de UE


Dupa intalnirea têteà- tête intre Victor Ponta si Chiril Gaburici, va avea loc si o discutie intre cele doua delegatii oficiale.

Asocierea cu UE

Liderii celor 28 de tari membre ale UE si sase tari din fosta URSS se reunesc, joi si vineri, la Riga, in Letonia, la summitul Parteneriatului Estic. Pentru ca Rusia s-a opus mereu apropierii fostilor sai „sateliti” de UE, precedenta reuniune, la Vilnius, in 2013, a fost una dificila.

Presedintele ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, a renuntat in ultimul moment sa semneze Acordul de Asociere cu UE, ceea ce a declansat proteste si a dus la alungarea sa de la putere. Acordul a fost semnat de actualul sef de stat, Petro Porosenko, in iunie 2014.

Perspectiva aderarii la UE a celor sase tari din Parteneriatul Estic (Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Belarus) este indepartata.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ca niciun fel de aderare nu este avuta in vedere in urmatorii cinci ani. Este important, insa, ca aceste tari sa ramana pe traiectoria europeana. „Summitul nu va marca noi progrese, ci doar va arata ca aceasta politica functioneaza”, a explicat un responsabil de la Bruxelles.

Reforme necesare

In opinia unor analisti politici, Republica Moldova s-a indepartat de UE, in ultimul an, din cauza situatiei politice si a jafului din sistemul bancar, nivelul co ruptiei fiind mai mare decat credea UE. Nicu Popescu, expert la Institutul pentru Studii de Securitate al UE, citat de jurnal. md, spunea ca Moldova trece printr-o criza grava de credibilitate in fata cancelariilor occidentale: n-a fost formata o majoritate proeuropeana ferma, au disparut sume fabuloase din banci, existand semne de intrebare privind functionalitatea institutiilor de stat.