Imprimare

Stratfor: Statele baltice si cele nordice isi sporesc cooperarea militara, de teama Rusiei


Statele baltice si cele nordice isi sporesc cooperarea in replica la intensificarea activitatilor militare ale Rusiei in regiune, scrie agentia de analiza Stratfor. Armata lituaniana a inceput un exercitiu de simulare a respingerii atacurilor „omuletilor verzi“, informeaza Reuters.

Activitatile militare ale Rusiei, in special zborurile, de-a lungul frontierelor NATO s-au intensificat in ultimele luni. In martie, activitatile militare ruse in Marea Neagra, Marea Baltica si de-a lungul frontierei finlandeze s-au intensificat in cadrul unor exercitii de simulare a unei confruntari cu Occidentul. Exercitiile nu au reprezentat atat o amenintare directa pentru regiune, cat o demonstratie colosala de forta din partea Rusiei, in fata unor state NATO si altor puteri regionale, in special a tarilor nordice si baltice.

Rusia testeaza limitele in mod constant in cadrul unei demonstratii de putere. La 3 mai, armata Letoniei a raportat ca un submarin si doua nave rusesti au fost localizate in apropierea apelor teritoriale letone, in Matrea Baltica. La 28 aprilie, Fortele navale finlandeze au tras focuri de avertizare spre un presupus submarin strain observat in apele din apropiere de Helsinki. In octombrie 2014, armata suedeza a efectuat cautari ample dupa ce un submarin a fost observat in apropiere de Stockholm.
 
Activitatea ruseasca in apropierea statelor baltice si nordice nu se limiteaza insa la submarine. Nave rusesti, care participau la exercitii militare, au perturbat de patru ori activitatile de instalare a cablului submarin NordBalt, menit sa faciliteze schimbul de electricitate intre Suedia si Lituania.

 Statele nordice si cele baltice sunt situate intr-o regiune de importanta strategica pentru Rusia. Extinderea NATO in tarile baltice la inceputul anilor 2000 a adus Alianta aproape de Rusia, la numai 130 de kilometri de Sankt Petersburg. Iar Norvegia, membru NATO, a insistat ca Alianta sa devina din ce in ce mai activa in Marea Barents si in Arctica, unde Rusia isi intensifica prezenta.

 Finlanda si Suedia, desi nu sunt membre NATO, sunt implicate, alaturi de Danemarca, Norvegia si Islanda, in eforturile de sporire a cooperarii regionale in domeniul apararii pentru a contracara manevrele Rusiei in regiune. De asemenea, Suedia participa pentru prima data la exercitii antisubmarin efectuate de NATO.

 Activitatea militara intensa a Rusiei in regiune a determinat de asemenea unele tari sa-si consolideze apararea pe plan intern. La 19 martie, Parlamentul Lituaniei a votat sa reintroduca serviciul militar obligatoriu, iar Finlanda a inceput in mai sa trimita scrisori unui numar de 900.000 de rezervisti pentru a-i informa despre rolul lor in cazul unei eventuale situatii de criza.

 In plus, mai multe tari, in special Suedia si statele baltice, au fost implicate in eforturile de a construi o alianta regionala mai ampla pentru a contracara actiunile Rusiei in Europa Centrala si de Est.

 La 4 mai, ministrii de Externe suedez si lituanian, Margot Wallstrom si Linas Linkevicius, au vizitat Republica Moldova pentru a pregati summitul Parteneriatului Estic. Suedia si tarile baltice au incurajat de asemenea Ucraina, Georgia si Republica Moldova sa faca eforturi de integrare cu Uniunea Europeana si sa consolideze relatiile cu Turcia si Romania pentru a crea o alianta sustinuta de SUA care sa se intinda de la Marea Baltica pana la Marea Neagra si Turcia.

 Cu toate acestea, activitatea militara rusa in apropierea statelor baltice si nordice nu se va incheia, pentru ca exercitiile militare si miscarile au ca scop sa aminteasca constant amenintarea pe care Rusia o poate reprezenta pentru regiune.

 „Lovitura de fulger“, exercitiu de simulare a respingerii atacurilor „omuletilor verzi“, in Lituania

 Armata lituaniana a inceput miercuri un exercitiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut, prin aceste aplicatii militare Lituania transmitand Rusiei mesajul ca este hotarata sa se apere daca va fi nevoie, relateaza agentia Reuters.

 Scenariul exercitiului militar este inspirat din anexarea Crimeii de catre Rusia, care mai intai a preluat controlul militar asupra acestei peninsule cu ajutorul unor trupe alcatuite din soldati in uniforme fara insemne, cunoscuti acum sub numele de „omuletii verzi“. „Incercam sa invatam din situatia Ucrainei si a Crimeii (...) Nu ne temem de nimeni“, a declarat agentiei Reuters presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

 Programul de aplicatii militare, denumit „Lightning Strike“ (Lovitura Fulger) si la care participa 3.000 de soldati, va continua in zilele urmatoare cu simularea respingerii unor atacuri asupra altor obiective strategice, cum ar fi cladirile guvernamentale, depozitele de armament si aeroporturile, experienta anexarii Crimeii si a conflictului din estul separatist al Ucrainei aratand ca acestea sunt primele vizate intr-o agresiune.

 Statele baltice (Lituania, Letonia si Estonia) au pe teritoriul lor minoritati rusesti si se tem ca ar putea deveni, dupa Ucraina, viitoarea tinta a provocarilor Moscovei, desi toate trei sunt membre ale NATO.

 Presedinta Dalia Grybauskaite, careia i se mai spune in tara ei si „Doamna de Fier“, a fost printre dintre cei mai vocali lideri care au atras atentia asupra amenintarilor ce ar putea proveni dinspre Rusia, cerand insistent NATO sa-si sporeasca prezenta militara in regiune pentru a demonstra astfel ca Alianta este hotarata sa apere statele baltice in eventualitatea unei agresiuni. De asemenea, ea a apreciat ca acordul de incetare a focului in Ucraina este un esec si a cerut Occidentului sa furnizeze arme guvernului de la Kiev.