Imprimare
PDF

Redir.: Ambasada SUA a premiat astăzi "Femei curajoase din România"


În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiintat Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstreaza curaj exceptional si spirit de conducere în sustinerea drepturilor omului, egalitatii femeilor si progresului social, asumându-si adesea mari riscuri personale.

În fiecare an, fiecare ambasada poate nominaliza un candidat pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” al Departamentului de Stat. Însa România are foarte multe femei curajoase si extraordinare. Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspira pe altii si sunt profund dedicate comunitatilor lor. Asadar, Ambasada va premia astazi alaturi de persoana nominalizata pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2018, patru alte românce curajoase.

DISCURSUL AMBASADORULUI HANS KLEMM LA CEREMONIA DE PREMIERE A FEMEILOR CURAJOASE

    Voi începe urându-va bun venit tuturor la Ambasada Statelor Unite ale Americii în aceasta dupa-amiaza.

          Excelentele Voastre, stimati consilieri prezidentiali, distinsi oaspeti, colegi si prieteni,

          Permiteti-mi sa mentionez de asemenea prezenta unei prietene de-ale mele, Dr. Maria Bucur, profesor de istorie si studii de gen la Indiana University.  Doamna Bucur a venit tocmai din Statele Unite, în parte pentru a fi alaturi de noi.

Sunt încântat ca ati putut fi alaturi de noi astazi pentru a felicita cinci românce care întruchipeaza munca în folosul concetatenilor, spiritul de initiativa si, mai presus de orice, curajul.

          Desi fiecare dintre aceste femei se ocupa cu probleme diferite cu care se confrunta România, toate ne inspira si ne reamintesc ca persoanele hotarâte pot schimba lucrurile si pot aduce schimbari durabile în comunitatile lor si în toata România.

Cu acestea în minte, doresc sa spun câteva cuvinte despre principala noastra câstigatoare, Elena Alexandra Calistru.

Curajul s-ar putea defini ca depasirea intimidarilor sau a unui sentiment des întâlnit de descurajare si continuarea îndeplinirii datoriei. A avea un curaj extraordinar înseamna a înflori în fata intimidarii si a lipsei de speranta, a-ti pastra optimismul si creativitatea si a le transmite celorlalti. Este exact ceea ce face Elena Calistru în fiecare zi. Elena este Presedinte al Funky Citizens, de când a fondat ONG-ul împreuna cu sora sa si un prieten în mai 2012. Funky Citizens aduce o abordare inovatoare si eficienta a cresterii implicarii civice în România, a cresterii numarului de participanti la alegeri si a sprijinirii unei democratii mai transparente.

Funky Citizens foloseste tehnologia online pentru a interactiona cu si a implica cetatenii în viata publica. Pentru a face informatiile complicate, precum legislatia, mai accesibile si mai usor de înteles, Funky Citizens le ofera utilizatorilor instrumente pentru a analiza informatiile si a interactiona cu altii. Instrumentele oferite de ei se vor a fi educationale si utilizabile pentru a actiona, încurajându-i în special pe tinerii cetateni sa se implice în initiativele de responsabilizare guvernamentala. Reunind si educând tinerii printr-o serie de platforme digitale, Funky Citizens promoveaza reforma sectorului public si construieste o democratie mai participativa, responsabila si transparenta în România.

Realizarile concrete ale acestui tânar ONG sunt extraordinare:

·        Pagina lor de verificare a declaratiilor publice ale politicienilor este foarte respectata, primeste zeci de mii de vizite directe pe luna, iar în prima jumatate a lui anului trecut, ajunsese la aproape 3.000.000 de vizualizari unice pe Facebook.

·        Ei s-au transformat în cei mai buni experti în bugete publice si reguli de achizitii publice, un domeniu tehnic, neclar, predispus la coruptie, în care putini oameni doresc sa intre. Data fiind experienta pe care si-au creat-o în acest domeniu vital dar tehnic, Funky Citizens constituie de asemenea o resursa frecventa pentru jurnalistii care au nevoie de experienta completa în bugete publice si reguli de achizitii publice.

·        De la înfiintare pâna acum, Funky Citizens a sustinut ateliere civice în persoana cu peste 2.000 de tineri, pe care i-a învatat sa identifice problemele pe care le pot aborda, cum sa creeze strategii, sa gaseasca aliati, sa analizeze bugete, sa identifice punctele sensibile si sa înteleaga cum functioneaza politica si guvernul. Rezultatul: tineri cetateni mai energici, mai motivati, mai implicati si mai plini de speranta.

·        Poate cel mai impresionat lucru este ca Elena a mentinut ONG-ul Funky Citizens flexibil si inovator, oferind rapid informatii si solutii în momente cheie. De exemplu, în campania prezidentiala din România din 2014, ei s-au numarat printre primele organizatii din lume care au verificat în timp real declaratii facute în timpul dezbaterilor cu candidatii (si au obtinut peste un milion de vizitatori în cele doua runde de votare). 

Curajul si dedicarea Elenei fata de schimbarea în bine a tarii sale aduc cu sine un nivel semnificativ de presiune, însa ea reuseste sa-si pastreze si sa transmita o atitudine optimista. Elena este întotdeauna persoana care gaseste partea buna a unei situatii si transmite speranta. Si am vazut eu însumi acest lucru în mai multe rânduri. Organizatia pe care ea o conduce a crescut si are în prezent patru angajati cu norma întreaga, patru angajati cu jumatate de norma si peste 40 de voluntari. O importanta parte a finantarii Funky Citizens provine din donatii facute online de alte persoane. Aceste ultime doua aspecte – 40 de voluntari si importante donatii personale – într-o tara în care majoritatea oamenilor considera voluntariatul o pierdere de timp si sustinerea ONG-urilor drept misiunea guvernelor sau a donatorilor straini, constituie poate cea mai buna dovada a capacitatilor de lider ale Elenei Calistru, a credibilitatii si capacitatii unice a organizatiei sale de a aduce speranta si implicare civica în România.

* * * * * * *

IOANA ALBANI:

Primul premiu se acorda doamnei Ioana Albani.

În calitate de expert recunoscut international si de membru respectat al comunitatii judiciare, procurorul sef Ioana Albani este unul dintre principalii inovatori în eforturile de anchetare a infractiunilor cibernetice si ramâne o promotoare dedicata a eforturilor transfrontaliere de combatere a criminalitatii organizate. Doamna Ioana Albani  a devenit procuror sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) în iunie 2016. Ea a a ocupat functia de sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul DIICOT timp de peste 13 ani, iar anterior a condus prima unitate specializata în lupta împotriva infractiunilor cibernetice si a spalarii de bani din fosta sectie a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe parcursul carierei sale de peste 20 de ani ca procuror si instructor specializat în proceduri de anchetare a infractiunilor cibernetice, doamna procuror sef Albani a avut contributii semnificative într-un domeniu extrem de tehnic ce necesita un înalt nivel de sofisticare si experienta. Eforturile sale neobosite au dus nu doar la înfiintarea primei echipe specializate de procurori din România si la adoptarea cadrului legal national împotriva fraudelor informatice, ci si la promovarea tarii sale ca lider regional si propagator de bune practici în operatiunile de anchetare a infractiunilor informatice din întreaga lume.

În mandatul sau la DIICOT, doamna procuror sef Albani a condus ofiteri ai institutiilor de aplicare a legii si procurori în destructurarea cu succes a unor cazuri de frauda de proportii prin internet si infractiuni cibernetice. Rolul sau ca educator si mentor a încurajat generatii de femei anchetator sa se implice într-un domeniu perceput în mod traditional ca fiind dominat de barbati si sa se faca auzite respectând întotdeauna cele mai înalte standarde profesionale.  Doamna procuror sef Albani este o renumita sustinatoare a cooperarii transfrontaliere si interinstitutionale. Participarea sa în calitate de lector la numeroase evenimente a demonstrat angajamentul sau neîntrerupt fata de lupta împotriva unui mediu infractional aflat în continua schimbare si grija sa profunda fata de siguranta si prosperitatea comunitatilor si companiilor din întreaga lume.

DANIELA STAICU SI ALINA TIPLEA

Urmatoarele noastre câstigatoare sunt doamnele Daniela Staicu si Alina Tiplea.

Curajul are multe fatete. Uneori, curajul poate sa însemne gasirea unei solutii creative pentru o nevoie vitala a comunitatii. Daniela Staicu si Alina Tiplea, co-fondatoarele MerciCharity, un ONG care ofera îngrijire stomatologica de baza copiilor saraci, sunt exemple extraordinare ale acestui curaj multidimensional. Un numar semnificativ de copii români nu primesc niciodata nici un fel de îngrijire stomatologica. Multi dintre ei îsi vor pierde dantura în tinerete. Altii au probleme care se pot corecta dar din pricina carora sunt desfigurati. Alina si Daniela au identificat aceasta problema si, de câtiva ani deja, se straduiesc sa dezvolte MerciCharity, o asociatie de stomatologi voluntari care calatoresc prin zonele rurale cu un cabinet stomatologic mobil ce ofera controale stomatologice gratuite, detartraje si alte servicii. Prin aceasta activitate, ele au ajutat la schimbarea vietilor si viitorului a mii de copii, scutindu-i de durere, rusine sau stigmatizare. Însa acesta nu a fost un proiect usor de realizat.

La fiecare pas pe acest drum, aceste doua femei curajoase s-au confruntat cu indiferenta, ostilitate si misoginism disimulat. Ele au simtit de asemenea discriminarea sociala împotriva romilor, dat fiind ca mare parte a activitatii lor se desfasoara în comunitati de romi. Printre provocarile cu care se confrunta ele se numara: strângerea de fonduri, recrutarea voluntarilor, încercarea de a gasi solutii legislative care sa permita ONG-urilor sa îsi desfasoare activitatea în acest domeniu si depasirea unei multitudini de obstacole birocratice. Daniela si Alina vorbesc în numele celor discriminati de discursurile care incita la ura si batjocura, al oricui are îndrazneala de a apara justitia sociala. Au fost ignorate, tratate cu aroganta, hartuite, aratate cu degetul însa si-au urmarit cu încapatânare viziunea de a sprijini comunitatile care au nevoie. Pe masura ce continua sa progreseze în activitatea MerciCharity, refuzul Alinei si al Danielei de a se lasa intimidate, brutalizate sau oprite este exemplar. Curajul lor neînduplecat pe masura ce continua lupta pentru o mai mare dreptate sociala si asistenta necesara în comunitatile minoritare si discriminate este o dovada de adevarata tarie de caracter.

Alina nu se afla în România în acest moment, însa Daniela Staicu va ridica ambele premii. Permiteti-mi sa v-o prezint pe Daniela Staicu.

PAULA FELICIA RUSU

Urmatorul premiu se acorda doamnei Paula Felicia Rusu.

În calitate de supravie?uitoare a tuberculozei cu un singur plamân func?ional, jurnalista freelancer Paula Rusu si-a dedicat via?a activismului si informarii publice cu privire la modul în care sistemul medical românesc trebuie sa abordeze mai bine problema tuberculozei (TBC). Anterior, Paula a avut o cariera jurnalistica de succes, inclusiv ca moderatoare si producatoare TV. Multe persoane publice evita sa men?ioneze public ca sufera de TBC pentru a evita stigmatizarea sociala. Însa cu riscul de a fi criticata pe nedrept, Paula a vorbit despre acest lucru în presa tradi?ionala si pe canalele de socializare, îmbra?isând cu curaj aceasta cauza profund personala si importanta.

Articolele, interviurile, articolele de pe blog si apari?iile sale publice zilnice constituie o campanie continua, bine documentata, care îndeamna autorita?ile sa rezolve problemele legate de tuberculoza din sistemul de sanatate. România este ?ara UE cu cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza, reprezentând un sfert din numarul total de cazuri de TBC din Europa. Datele europene arata ca în 2016 existau 21.167 de pacien?i cu tuberculoza în România, care avea cea mai mica rata de vindecare din UE. Aceleasi date aratau ca 1.055 de persoane au murit de tuberculoza în România doar în 2015 si 12.790 de noi cazuri si reveniri ale bolii s-au înregistrat în România în 2016. Rapoartele de sanatate din anii trecu?i arata ca în România exista o criza persistenta de medicamente pentru tratarea tuberculozei. În situa?ia în care majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza rezistenta la tratament nu sunt disponibile în prezent pentru pacien?ii din România, Paula a luat o decizie curajoasa: a renun?at la cariera de jurnalist pentru a se dedica în întregime acestei cauze. Paula face în prezent eforturi pentru a ob?ine adoptarea de catre Parlament a unei legi a tuberculozei care ar rezolva anumite probleme legate de saracia care afecteaza persoanele infectate cu TBC si contribuie la raspândirea bolii. Paula a devenit o curajoasa ambasadoare a multor români care lupta cu aceasta devastatoare boala si care nu pot pleda public pentru ei însisi.

Public Diplomacy – Press Office
U.S. Embassy – Bucharest
Tel: 00(40) 21 200 3698
Fax: 00(40) 21 200 3723
Website: https://ro.usembassy.gov/