Imprimare
PDF

Razboi in Marea Baltica! Rusia blocheaza, cu nave de razboi, construirea unui cablu energetic intre Lituania si Suedia


Rusia este acuzata ca foloseste vase de razboi pentru a sabota construirea unui cablu subacvatic care ar reduce dependenta energetica a statelor baltice de Moscova.

Ministrul lituanian de externe a precizat ca vase apartinand Flotei Nordului a Rusiei au patruns, numai in ultima luna, de patru ori in apele Lituaniei si au fortat o nava suedeza sa-si modifice traseul, scrie The Independent.

Nava suedeza ar fi trebuit sa supravegheze desfasurarea lucrarilor pentru o conducta energetica subacvatica dintre Lituania si Suedia – pe o distanta de 400 kilometri - dar a fost alungata pe 29 martie, 10 aprilie, 24 aprilie si 30 aprilie. Lituania a semnalat toate aceste incidente, ultima oara ajungandu-se chiar la convocarea ambasadorului rus in semn de protest. Rusia nu a oferit nicio explicatie pana in prezent, in vreme ce presa lituaniana relata ca vasul suedez a fost alungat pe motiv ca in zona aveau loc “exercitii militare”.

Prin ministrul sau de externe, Suedia a calificat conduita navelor ruse drept inacceptabila. Conducta energetica dintre cele doua tari – care va lega portul lituanian Klaipeda de cel suedey Nybro – ar trebui sa fie gata in luna decembrie.