Imprimare
PDF

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Toate tarile din UE trebuie sa-si asume cote obligatorii de refugiati. Trebuie sa dam dovada de solidaritate


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca tarile Uniunii Europene trebuie sa-si asume fiecare cote obligatorii de refugiati si sa sporeasca semnificativ ajutorul pentru dezvoltare destinat statelor de unde provin acesti imigranti, transmit agentiile EFE si DPA, citate de Agerpres.

Eurodeputatii din grupurile popular si social-democrat vor vota miercuri in Parlamentul European o rezolutie privind stabilirea unor astfel de cote.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat, joi, un summit cu privire la  adoptarea unui plan concret de masuri in fata crizei generate de valul de refugiati ce sosesc in porturile italiene traversand Marea Mediterana.

Cu toate acestea, sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana care au participat la summit au ajuns la un singur acord concret: triplarea fondurilor pentru operatiunile de patrulare maritima.

"Raspunsul Consiliului European a fost imediat, dar nu si suficient. A fost inferior nivelului de ambitie pe care liderii europeni ar fi trebuit sa-l arate", a spus Juncker, adaugand ca ar trebui sa existe o "vointa colectiva pentru a incerca sa gasim o repartizare geografica solidara"a refugiatilor.

"Trebuie sa dam dovada de solidaritate", a insistat el.

Europa se confrunta cu un val masiv de refugiati din tarile Africii si Orientului Mijlociu, acestia profitand de lipsa unei autoritati statale in Libia pentru a incerca sa ajunga din aceasta tara pe continentul european traversand Marea Mediterana, adesea la bordul unor ambarcatiuni improvizate.

Anul trecut, 3.000 de refugiati au murit in timpul unor asemenea calatorii, iar pentru anul in curs aceasta cifra a trecut de 1.600.